Vi nærmer os afgørelsens time på aktiemarkedet

Er der tale om en mindre negativ korrektion på aktiemarkedet, eller har vi netop set begyndelsen på en større nedtur? Læs chefredaktør på Aktieugebrevet, Morten W. Langers, analyse.

Double explosure with businesss charts and financial district of megapolis city
Læs mere
Fold sammen

Nu bliver det svært. Efter to ugers negativ korrektion på de internationale aktiemarkeder er vi tæt på afgørelsens time: Er der blot tale om en mindre negativ korrektion, som slutter nu? Eller er det starten på en større nedtur på aktiemarkederne?

I første omgang forventer vi, at der fortsat er udbredt tro på, at centralbankerne kan gribe ind og sprøjte nye kunstige stimulanser i den organisme, de finansielle markeder vitterligt er. Fredag så vi, hvordan svage amerikanske jobtal gav ny luft til aktiemarkederne: Logikken er, at den amerikanske centralbank nu næppe vil sætte renten op i år, og det opfattes positivt af aktiemarkederne. Virker det som den omvendte verden? Ja.

Flere underliggende kritiske forhold

Det kan godt være, at centralbankerne har godt fat i aktiemarkedet, og at de er den afgørende drivkraft. Men det forhindrer nok ikke, at der kommer store bump på vejen afledt af andre nære problemstillinger.

For det første afstemningen om UK’s fortsatte tilknytning til EU i juni, hvor de seneste meningsmålinger viser dødt løb. Forstærkes tilslutningen til nej-siden vil det uden tvivl presse markederne. Vi forventer dog, at englænderne i sidste ende vil blive i EU, da tvivlerne vil hælde til et ja.

For det andet er der nu lagt op til endnu et stort opgør om nye hjælpepakker til Grækenland. Opgøret kan komme på flere planer, blandt andet har IMF senest stillet som betingelse for fortsat at være med til at understøtte Grækenland, at landet får en stor gældseftergivelse. Noget der vil være ekstremt vanskeligt at acceptere for Tysklands Merkel og resten af de velhavende EU-lande, fordi det meget vel kan danne praksis for gældseftergivelse, når de andre gældsramte EU lande skal gennem samme mølle.

For de gældsramte EU lande vil det antageligt give anledning til moral hazard, hvor statsgælden blot eskalerer i forventning om senere gældseftergivelse. Hele Eurosystemet begynder nu igen at vakle, og det kan give alvorlige dønninger på de finansielle markeder.

For det tredje bliver signalerne på en forstærket global økonomisk opbremsning nu stadig tydeligere. De ledende indikatorer for USA’s økonomi har de seneste måneder peget nedad, og fredagens jobtal understøtter, at væksten også i 2. kvartal bliver meget svag. I 1. kvartal var væksten kun lige over nulpunktet.

Eksempelvis Atlanta Feds BNP indikator ser nu en Q2 vækst på 1,7 %, og retningen er nedadgående. Europæisk økonomi har været holdt oppe på lidt over nulvækst de seneste kvartaler, dels af en svag Euro og dels af meget lave oliepriser. Begge dele har bevæget sig i den forkerte retning den seneste måned.

Og endelig er den tidligere optimisme omkring kinesisk økonomi nu igen ved at fordufte. De seneste PMI indikatorer for erhvervstilliden vender igen nedad, og udviklingen på det kinesiske aktiemarked taler sit eget sprog, nedad. Samlet set virker udsigterne dystre, og det kan meget hurtigt sætte sig både i forbrugertillid og erhvervstilliden og udløse en selvforstærkende opbremsning, som udvikler sig til en global recession.

Gå efter de defensive papirer - de klarer sig allerede bedst

Der er ganske meget logik i, at de defensive (altså ikke-konjunkturfølsomme) aktier har klaret sig bedst på det seneste. De bliver nemlig ikke ramt ligeså hårdt under en makroøkonomisk opbremsning, som de mest konjunkturfølsomme papirer. Vi fraråder fortsat bankaktier, og de mest konjunkturfølsomme aktier som eksempelvis FLSmidth og A.P. Møller-Mærsk. Der tegner sig et meget klart billede af, at de defensive papirer har klaret sig bedst på det seneste; blandt andet TDC, Coloplast, ISS, William Demant fra C20/Large cap. Og ALK-Abelló, NNIT og Ambu fra Midcap indeks.

En outsider i den forgangne uge: A.P. Møller-Mærsk

Den store danske industrigruppe formåede at overraske markedet positivt med et regnskab, om var betydeligt bedre end ventet. Derfor fik aktiekursen en flot skarp op. Det ændrer dog ikke ved, at retningen for aktiekursen på Mærsk og koncernens konkurrenter er generelt nedadgående. Markedsforholdene er ekstremt vanskelige inden for containertrafikken, og som vi ser det, ligger der et blodbad og en overlevelseskamp for de mindre og mellemstore konkurrenter forude.

Denne overlevelseskamp kan trykke raterne endnu mere, og påvirke indtjeningen endnu mere negativt. Men på den anden side af dette ser vi, at Mærsk kommer styrket ud, og vi ser oplagte købsmuligheder når aktiekursen igen kommer ned omkring 7.000-8.000. Der er dog ikke tvivl om, at APM gruppen på sigt skal genopfinde sig selv, da både olieforretningen (sort energi) på grund af klimafokus og lavmarginal containertransport på den lange bane næppe vil sikre koncernens ønskelige fremdrift. Vi føler os overbeviste om, at ledelsen er opmærksomme på, at der skal ske store strategiske omprioriteringer de næste ti år.

PRØV AKTIEUGEBREVET 3 UGER GRATIS – TILMELD HER