Vestjysk Bank rykker nærmere på et salg

Et salg kan meget vel blive løsningen på den kriseramte Vestjysk Banks problemer, hvor Jyske Bank og Nordea er blandt de mest oplagte købere.

Vestjysk Bank med hovedsæde i Lemvig er hårdt presset efter nye store nedskrivninger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Johan Gadegaard

Den store eksponering mod ejendoms- og landbrugskunder har tvunget Vestjysk Bank i knæ. Banken mangler kapital for at overleve, og det er svært og dyrt at skaffe for en bank i Vestjysk Banks situation, hvorfor et salg mere og mere ligner den oplagte løsning. Det vurderer en række aktører, Berlingske Business har talt med.

»Efter min bedste opfattelse bliver Vestjysk Bank aldrig et fritstående pengeinstitut. De skal opbygge så megen kapital i de kommende år – og deres finansieringsomkostninger er alt for høje. Så der skal ske et eller andet,« siger Lars Krull, bankekspert og seniorrådgiver ved Aalborg Universitet.

Han henviser til, at Vestjysk Bank bliver stadig mere interessant at købe, både fordi der bliver ryddet op i bøgerne, og fordi kursen er faldet. Kunderne vil alt andet lige også få gavn af, at Vestjysk Bank bliver solgt, fordi banken så vil kunne låne billigere, mener han.

Store nedskrivninger

Et nyligt besøg fra Finanstilsynet betød, at Vestjysk Bank måtte nedskrive ekstraordinært med 450 mio. kr., hvilket fik aktien til at styrtdykke. På to dage er aktien faldet hele 45 pct., og markedsværdien er nede på 472 mio. kr. Men netop den grundige gennemgang af Finanstilsynet kan virke som en blåstempling og bidrage til at lokke potentielle købere frem af busken, mener Stig Nymann, bank-analytiker i Alm. Brand.

»Finanstilsynet har været inde og tvinge Vestjysk Bank til nedskrivninger, men de har ikke lukket den. Så øjebliksbilledet er, at de lever – i modsætning til andre pengeinstitutter, hvor Finanstilsynet har været, og besøget har skabt bedre gennemsigtighed, end man havde inden. En potentiel køber har vished for, at nedskrivningerne er på det niveau, de skal være. Ellers havde Finanstilsynet jo krævet yderligere nedskrivninger. Det må give en køber noget mere ro i maven,« siger han.

Staten som storaktionær

Den danske stat er blevet hovedaktionær i Vestjysk Bank, efter banken har udnyttet muligheden for at konvertere statslig hybridkapital til aktier. Staten sidder i øjeblikket på 54,3 pct. af aktierne, hvilket kan blive til 70 pct., hvis Vestjysk Bank vælger at omdanne den sidste del af deres statslige hybride kapital på 600 mio. kr.

Finansminister Bjarne Corydon (S) er da også klar til at drøfte fremtiden med ledelsen i banken, herunder et muligt salg.

»Vestjysk Bank er i en vanskelig situation. Derfor vil Finansministeriet naturligvis have en dialog med bankens ledelse om, hvilke muligheder der er for at imødegå bankens udfordringer,« skriver ministeren i en mail.

Berlingske Business har været i kontakt med en række analytikere, der ikke ønsker at komme med bud på de mest oplagte købere. Der er dog ingen tvivl om, at der skal en stor bank til at overtage Vestjysk Bank, der med sin balance på over 33 milliarder kroner er Danmarks niendestørste pengeinstitut.

Jyske Bank favorit

Ifølge Alm. Brands Stig Nymann, er Jyske Bank den mest oplagte køber. Silkeborgbanken har både geografien og kapitalen til et køb. Blandt de største banker i Danmark vil han dog reelt kun udelukke Danske Bank som en mulighed, og Nordea selv vil da heller ikke udelukke et køb af Vestjysk Bank.

»Vores døre er altid åbne, og vi holder altid øje med markedet. Men vi er også godt tilfredse med vores organiske vækst, vi får hele tiden flere nye kunder,« siger Stephan Ghisler-Solvang, pressechef i Nordea Danmark.

Sydbank ønsker ikke at kommentere den konkrete sag og henviser til den såkaldte stilleperioden på tre uger op til et regnskab, mens Spar Nord afviser, at de skulle være interesserede i et køb.

»Nej, det er udelukket. Vi har hænderne fulde med integrationen af Sparbank,« siger adm. direktør Lasse Nyby.

Jyske Bank vil hverken kommentere på egne opkøbskræfter eller på Vestjysk Bank konkret, mens det heller ikke har været muligt at få en kommentar fra Vestjysk Bank selv.