Vestas/chef: Havvindmølle på gaden til foråret

Ambitiøse planer om en massiv udbygning af havvindmølleparker i Storbritannien har sat fokus på Vestas. Men siden i sommer har den danske vindmøllekoncern ikke solgt en eneste havvindmølle, da salget af V90-vindmøllen på 3 megawatt har været indstillet.

I sommer satte Vestas en midlertidig stopper for salget af sin 3 megawatt-vindmølle på grund af problemer på en række havvindmølleparker. Dermed er det reelt kun Siemens, der i dag kan leverer vindmøller til havvindmøllerparker, men ifølge administrerende direktør for Vestas Offshore, Anders Søe-Jensen, vil Vestas snart igen sælge vindmøller til havvindmølleparker.

- Brændt barn skyr ilden. Vi har lært, at man ikke skal sende noget ud, før det er gennemtestet. Så vi er fuldstændig rigide. Vi tester færdig, før vi sender noget som helst ud. Vi har hele tiden meldt ud, at salget starter igen i foråret 2008. Der er intet ændret i det, siger Anders Søe Jensen til RB-Børsen.

Han understreger, at produktionen af V90 vindmøllen ikke er indstillet. Derfor vil Vestas stadig kunne få sin del af kagen i Storbritannien, der de næste år vil opruste massivt inden for havvindmølleparker.

- Den bliver bare ikke solgt til havvindmølleparker. Men de britiske planer er hverken i dag eller i morgen, og vi regner stadig med at starte salget af V90'eren til havvindmøllerparker i løbet af foråret. Der er nogle meget ambitiøse mål i Storbritannien, så der bliver ikke udsolgt af projekter i dag eller i morgen. Så jeg er ikke bekymret, der skal nok blive noget til os, konstaterer Anders Søe Jensen.

Vestas tester i øjeblikket V90 vindmøllen på koncernens store testcenter i Århus. Her bliver blandt andet en ny gearløsning til havvindmøllerne testet sammen med gearproducenten Hansen.

- Vi laver test og validering af den løsning, vi har. Den er teoretisk gennemregnet, og før vi slipper den fri er den testet på alle leder og kanter. Vi arbejder selvfølgelig sammen med Hansen om det her, siger Anders Søe Jensen, der afviser, at det midlertidige stop for salget af V90 møllen til havs koster kunder.

- Selvfølgelig er der nogen kunder, der er mellemfornøjede over, at vi ikke byder på projekter for tiden. Det er ingen hemmelighed. Men kunderne har jo heller ingen interesse i, at vi leverer noget, der potentielt ikke virker, påpeger Anders Søe Jensen.

Priserne på vindmøller til havs er steget dramatisk de seneste år, og de markante prisstigninger kan dog tydeligt mærkes hos Dong Energy, der frem til i dag har stået bag en stor del af de opførte havvindmølleparker i verden. Det slog chefen for Dong Renewables, Per Holmgård fast i sidste uge overfor RB-Børsen i forbindelse med vindmøllekonferencen "European Offshore Wind" i Berlin.

- Vi ser så høje priser, at vi har projekter, hvor vi overvejer, om det kan betale sig mere. Mølleleverandørerne skummer dog ikke nødvendigvis fløden selv. Det er ikke kun Siemens og Vestas, der hæver priserne. Gearfabrikkerne, bremsefabrikkerne og alle mulige andre har også hævet priserne. Samtidig stiger stålpriserne, kobberpriserne og oliepriserne. Alle elementer, der betyder, at produktpriserne stiger, sagde Per Holmgård.

Det afvises dog blankt af Anders Søe Jensen. Han peger blandt andet på, at produktionen af havvindmøller endnu er på læringsstadie.

- Jeg ved ikke, om det er fair at sige, at det er kommet op i så høje niveauer. Det er ikke længere som i gamle dage, og nu koster projekter det, de skal i forhold til risikoen. Vi har solgt os for billigt tidligere, og samtidig skal man også lige kigge på råvarepriserne. På et eller andet tidspunkt, når det her bliver industrialiseret kan det dog godt være, at priserne stabiliserer sig igen, siger Anders Søe Jensen.

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )