Vestas/ambassadør: Skatterabat vil komme på sigt

Vestas og de andre store vindmølleproducenter blev umiddelbart snydt i forbindelse med vedtagelsen af en ny energipakke i USA. Politikerne i USA kunne ikke blive enige om en forlængelse af den såkaldte PTC-ordning, der giver skatterabat til vindmølleproducenter. Men ordningen vil blive forlænget, lyder det fra den danske ambassade i Washington.

- Det er beklageligt, at ordningen ikke blev forlænget, men formanden for senatets finansudvalg gav straks efter afstemningen udtryk for, at han vil tage spørgsmålet op igen med det samme. Grunden til, at de konkrete skattefordele for vindindustrien røg ud var, at de blev kædet sammen med en større ændring af skattefordelene for olieindustrien. Min læsning er, at man nu vil gå efter kun at få vindsektoren og derfor indtil videre opgive en ændring af skatteforholdene for oliesektoren, siger den danske ambassadør i Washington, Friis Arne Petersen, til RB-Børsen.

Vestas har længe har tøvet med at etablere sig i USA. Usikkerhed om forlængelsen af PTC-ordningen til vindmølleproducenter har holdt Vestas tilbage, og i 2006 var Vestas kun den tredjestørste vindmølleproducent ifølge en opgørelse fra den amerikanske vindmølleorganisation AWEA.

- Det har længe være et stort problem for den amerikanske energipolitik, at de hele tiden kun har haft kortsigtede forlængelser og ikke givet virksomhederne en ordentlig planlægninghorisont, konstaterer Friis Arne Petersen.

Tilsyneladende tror Vestas også mere på det amerikanske marked, idet vindmøllekoncernen både åbner en ny fabrik og et forsknings- og udviklingscenter i USA.

Vestas har til dato opstillet over 9300 vindmøller i USA.

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )