Vestas ved at genskabe stærk lønsomhed

Vestas aflagde forleden regnskab for Q3 med et bund­linjeresultat på minus 36 mio. euro før skat, svarende til et underskud på over 200 mio. kr. Alligevel belønnede især de udenlandske finanshuse.

Vestas aflagde forleden regnskab for Q3 med et bund­linjeresultat på minus 36 mio. euro før skat, svarende til et underskud på over 200 mio. kr. Alligevel belønnede især de udenlandske finanshuse Vestas-aktien med en stigning på 15 procent på selve dagen.

Afgørende for­klaring på den markant kursfremgang var to isolerede nøgletal, som lyste op i et overordnet billede, som ikke giver anledning til klapsalver. For det første har Vestas nu endelig bevist, at der er gennemført en effektivise­ring af produktion og administration, så der kan tjenes penge ved en markant lavere produktion.

Baseret på kvartalets omsætning på 1442 mio. euro (mod 1988 i Q3 2012) blev der skabt et driftsresultat på 67 mio. euro, svarende til en overskudsgrad på knap fem procent.

I årets to første kvartaler har investorerne først om fremmest belønnet en nedbringelse af arbejdskapi­talen som følge af frasalg af vindmølleparker og lavere tilgodehavender og varelagre. De er på et år nedbragt med hele 1,3 mia. euro – eller over otte mia. kr. For det andet opjusterer ledelsen nu frit cash-flow for helåret til 500-700 mio. euro mod tidligere minimum 200 mio. euro. Efter 3. kvartal var frit cash-flow 193 mio. euro, hvor af 56 mio. euro kommer fra 3. kvartal.

Læs hele artiklen i Økonomisk Ugebrev nr. 36.

Tilmeld dig Økonomisk Ugebrevs gratis nyhedsmail her