Vestas var raketten på C20 i 2013

2013 har været et jubelår for aktiemarkedet generelt set, og de danske aktier er blandt dem, der har klaret sig bedst set i europæisk perspektiv med en stigning i C20 Cap-indekset på næsten 32 pct. til niveauet 684,81 - før de sidste handelstimer af året mandag.

Vestas aktie har slået gnister i år. Her er det fabrikken i Varde, der producerer tårne i stål til Vestas vindmøller. Smede metalarbejdere bukker de store stålplader og svejser dem sammen inden de med tårntransporter bliver kørt videre til maling i Esbjerg. Her ses svejser med vinkelsliber igang med at slibe kanter af Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Fremgangen herhjemme er bredt funderet med stigninger til 19 af de 20 aktier i det danske eliteindeks, der startede året i 518,77.

VESTAS

Når den største vinder skal kåres, kommer man ikke uden om Vestas, som flere tilbage i 2012 tvivlede på ville overleve som selvstændigt selskab, men siden er kommet stærkt igen.

Vestas fortsatte i årets løb med et levere på de spareplaner, som blev annonceret sidste år; medarbejderantallet blev reduceret kraftigt, og fabrikker og aktiviteter blev solgt fra eller nedlukket, hvorefter selskabet nu fremstår langt mere strømlinet og mindre risikobetonet.

Det blev også året, hvor Vestas' svenske bestyrelsesformand, Bert Nordberg, ofrede Ditlev Engel og erstattede ham med svenskeren Anders Runevad og dermed fuldendte den totale udskiftning i ledelsen.

Samtidig med realiseringen af spareplanerne fik selskabet genstartet ordrestrømmen, hvilket har styrket troen på, at selskabet i 2014 og 2015 vil levere stærk resultatfremgang.

En stor begivenhed for selskabet i 2013 var også annonceringen i september af et joint venture med japanske Mitsubishi Heavy Industries inden for havvindmøller. Vestas-aktien er i årets løb steget 400 pct. til 159,8 kr., men ligger dog fortsat langt under toppunktet på 692 kr. fra 2008.

GENMAB

Næstbedst i år blandt de nuværende C20-aktier er Genmab, der er steget 176 pct. Aktien har dog kun haft få dage i eliteindekset, da den kom med i forbindelse med den seneste revision lige før jul.

Indlemmelsen i indekset var en foreløbig kulmination på en tiltagende interesse blandt investorerne for selskabet, hvis væsentligste aktiv er kræftmidlet Arzerra, som markedsføres af Glaxosmithkline.

Indtægterne fra Arzerra ventes at stige i takt med, at der opnås godkendelser til en udvidet brug af midlet. I september fik Arzerra tilkendt særstatus i USA - såkaldt breakthrough-status, der har til formål at fremskynde udviklingen af midlet til behandling af tidligere ubehandlet kronisk lymfatisk leukæmi.

PANDORA

Smykkevirksomheden Pandora har også haft et rigtigt godt 2013, hvor aktien er steget 141 pct., efter at selskabet i flere omgange har opjusteret forventningerne til årets indtjening.

I årsregnskabet for 2012 udtrykte selskabet forventninger om en omsætning i 2013 på over 7,2 mia. kr. og en EBITDA-margin på mere end 25 pct., men siden er prognosen blevet løftet gevaldigt til en omsætning på ca. 8,6 mia. kr. og en EBITDA-margin på ca. 30 pct.

FLSMIDTH

Kun en enkelt aktie i C20 er i år faldet, og det er FLSmidth, der få timer før årsafslutningen kan notere en tilbagegang for året på 9,6 pct. Selskabet er blevet ramt af en kraftig opbremsning i investeringsniveauet hos de store mineselskaber, som er store kunder hos FLSmidth. Investorerne fik et vidnesbyrd om udviklingen i regnskabet for første kvartal, hvor såvel top- som bundlinje skuffede - og ordreindgangen var lavere end ventet. Alene den dag faldt aktien 10 pct.

Blandt taberne i årets C20 kan også nævnes William Demant, Carlsberg og Novo Nordisk. De tre nævnte aktier er dog i årets løb steget omkring 8 pct., hvilket mange sikkert vil betragte som en ganske fornuftig udvikling, men det blegner i forhold til stigningen i C20-indekset samlet set på 32 pct.