Vestas udsat for bedrageri for 90 millioner

Vestas spanske datterselskab, Vestas Eólica, har opdaget, at der er begået bedrageri mod selskabet for 90 mio. kr.

Bedrageriet er anmeldt til politiet. En kreds af nuværende og tidligere ledende medarbejdere menes at stå bag.

De spanske advokater og revisorer, som Vestas har sat på sagen, vurderer, at der er tale om svindel for omkring 90 mio. kr., men den kommende efterforskning skal kaste mere lys over, hvor stort beløbet præcist er.

Bedrageriet er ifølge fondsbørsmeddelelsen sket ved, at de mistænkte har udstedt falske fakturaer på ikke-eksisterende serviceydelser, som så er blevet udbetalt til selskaber, der helt eller delvist ejes af de mistænkte. Samtidig har de involverede oprettet firmaer med det formål at investere i vindmøller, reservedele og serviceaftaler i Vestas for derved at kunne hvidvaske pengene fra ulovlighederne.

Ledelsen i Vestas Eólica er af den opfattelse, at de mistænkte har været i stand til at opnå lavere priser eller andre former for kompensationer. På den måde har de involverede selskaber, drevet af den mistænkte personkreds, kunnet opnå priser under markedsniveau, og derved kunnet tilegne sig en ulovlig økonomisk gevinst.

Uregelmæssigheder er løbende blevet udgiftsført, hvorfor Vestas' fremtidige regnskaber ikke ventes at blive negativt påvirket af svindelen.

- Der er tale om en trist og meget beklagelig sag, hvor betroede medarbejdere tilsyneladende har svigtet den tillid og det ansvar, der er vist dem, udtaler koncernchef Ditlev Engel i en kommentar.

For et par år siden indførte Vestas et såkaldt "Whistleblower system" for at sikre, at selskabet hurtigst muligt kan blive bekendt med kriminelle handlinger eller andre forhold, der kan skade selskabet.

- Der er al mulig grund til at påskønne den indsats, der er ydet lokalt, og som altså nu har ført til, at vi på baggrund af de lokale advokaters og revisorers vurdering har anmeldt de pågældende til de spanske myndigheder, siger Ditlev Engel.

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )