Vestas: Topchef træt af politiker-snak

Mere handling - mindre snak. Det er budskabet fra Ditlev Engel, der er topchef for vindmøllekoncernen Vestas.

Ditlev Engel mangler handling bag ordene hos politikerne, der gerne snakker grøn energi, men tøver med konkrete investeringer i sektoren.

EU har sat et mål om 20 pct. vedvarende energi i 2020, og det modtages med glæde hos Vestas. Hverdagen er dog noget mere konkret for vindmøllekoncernen, slår Ditlev Engel fast i et stort interview med den britiske avis The Guardian.

- Mange lande snakker om 2020 og de kommende år, men for os er der 52 kvartalsregnskaber frem til 2020, og vi skal levere hvert eneste kvartal. Derfor går vores virkelighed i en cyklus hver tredje måned, mens den politiske cyklus er fuld af løfter om at gøre det ene eller det andet i de kommende år, siger Ditlev Engel.

- Det er selvfølgelig meget opmuntrende, at EU går efter 2020-målene og har lavet bindende mål. På den anden side må vi alle gøre det muligt, så vi kan få lavet de nødvendige investeringer i infrastrukturen og få de nødvendige byggetilladelser, hvilket er et kæmpe problem i dag, slår topchefen fast.

Ditlev Engel er glad for de gode udsigter for vindenergi, men han er også dybt frustreret over, at kampen om vindmølleindustriens fordele og ulemper skal kæmpes igen og igen.

- Der er ingen forskel fra, hvordan det var i de tidlige dage i Nordsøen, hvor det var nødvendigt med langsigtet planlægning af de nødvendige investeringer. Vi taler for, at man går fra at sige: "Ja, det ville være rart" til "hvad er handlingsplanen, og hvordan skal vi udføre det", lyder det fra Ditlev Engel.

Vestas og de andre store vindmølleproducenter er hårdt presset af en stor mangel på en række nøglekomponenter til vindmøllerne. Pressede underleverandører kan simpelthen ikke følge med efterspørgslen, men det kan konkrete initiativer fra regeringerne ændre.

- Der er en helt åbenlys mangel på visse komponenter, men hvis regeringerne går ud og siger: "Vi vil virkelig gerne det her", så vil investeringerne følge efter. Hvordan fik vi olien op af Nordsøen? Nogen sagde: "Der er ikke nok olieledninger" OK, så laver vi en 20-årig plan for hvor meget olie vi ville hente op, og så bygger vi de rørledninger, siger Ditlev Engel.

Under sloganet "Number 1 in modern energy" vil Vestas hæve standarden i hele vindmølleindustrien. Vindmøller skal på sigt være lige så driftsikre som fly, har det lydt igen og igen fra Vestas.

- Det er helt fint at sige, at industrien skal blive mere professionel, men hvad skal vi gøre ved det? Vi har sagt til alle vores leverandører, at ved udgangen af 2008 skal vi og alle vores leverandører reducere afvigelserne i standarder og øge kvaliteten af det vi laver. Hvis vi ikke lever op til de standarder i fremtiden vil de være umuligt at nå målene og håbene vi alle har for denne industri. Det er en naturlig del af modningen af denne industri, konstaterer Ditlev Engel overfor den britiske avis.

I interviewet afviser Ditlev Engel at komme ind på sit privatliv. En lille flig af vindmølle-topchefens privatliv dukker dog frem. I hans unge dage var den ca. to meter høje Ditlev Engel jockey.