Vestas pustede aktieindekset fremad

Det begyndte fornuftigt, og op ad tirsdagen blev det trods småt med nyheder stort set kun bedre for det danske aktiemarked.

Foto: Henning Bagger. Af de 13 aktier i C20, der endte dagen i plus, kunne de færreste dog holde trit med Vestas, der steg 1,9 pct. til 102,9 kr. uden decideret nyt om selskabet. Vindmølleaktien rundede mandag for første gang siden oktober 2011 kurs 100 og er alene i år steget omkring 220 pct.
Læs mere
Fold sammen
Det toneangivende C20 Cap-indeks steg 0,68 pct. til 588,59 ført an af blandt andet Vestas.

Den turbulens omkring pengepolitikken i både USA og Europa, der hærgede markederne for nogle uger siden, er taget af i styrke, efter at centralbankchefer på begge sider af Atlanten har formået af berolige investorerne. Renten vil fortsætte med at være lav i en rum tid endnu, lyder budskabet både fra Fed's Bernanke og ECB's Draghi. Endnu en mulig kilde til usikkerhed blev desuden fjernet, da Kinas premierminister, Li Keqiang, slog fast, at den nedre grænse for landets vækst er 7 pct.

Af de 13 aktier i C20, der endte dagen i plus, kunne de færreste dog holde trit med Vestas, der steg 1,9 pct. til 102,9 kr. uden decideret nyt om selskabet. Vindmølleaktien rundede mandag for første gang siden oktober 2011 kurs 100 og er alene i år steget omkring 220 pct.

- Momentum i aktien kan fortsætte lidt endnu, da der som udgangspunkt ikke er nogen ubehagelige nyheder forude til at ødelægge kursfesten. Fortsætter den gode stemning på aktiemarkederne, kan der altså være mere at komme efter i Vestas. Men vi understreger, at det er en højrisikoaktie, skriver Nordea i en kommentar.

Banken fremhæver desuden FLSmidth, der som ingeniørvirksomhed kan komme til at nyde godt af meldingerne fra den kinesiske premierminister. Tirsdag løftedes FLSmidth-aktien 0,9 pct. til 277,7 kr.

I Europa lå telesektoren dagen igennem lunt i svinget, og den bølge hoppede TDC med på. Norske Telenor, der konkurrerer med TDC i Danmark, offentliggjorde et regnskab, hvor udviklingen i Danmark efterlod grimme pletter med tilbagegang i omsætning, driftsresultat og gennemsnitlig omsætning per bruger.

På den efterfølgende telekonference sagde administrerende direktør i Telenor, Jon Fredrik Baksaas, at det norske selskab fremover vil være mindre aggressivt og fokusere på at fastholde kunder.

- Når det kommer til fastholdelse frem for erobring og opkøb, skal man ramme en balance. I Danmark skal vi fokusere mere på fastholdelse og på at lave pakker, som kunderne er tilfredse med og beholder. Hvis alle aktører i et marked med fire aktører vil tage kunder fra hinanden, så ender det med, at ingen tjener penge, fortalte topchefen.

TDC-aktien steg 0,4 pct. til 48,9 kr.

A- og B-aktien i A.P Møller - Mærsk steg med henholdsvis 1,2 og 0,8 pct. til 41.720 kr. og 44.040 kr. Shippinganalysehuset Alphaliner mener, at overkapaciteten på de større ruter er ved at smitte af på andre, mindre ruter, fordi rederierne sender ældre skibe ind på de små ruter. Det kan være gift for raterne, vurderer Alphaliner.

Auriga-aktien endte uden for C20 i et plus på 0,6 pct., efter at amerikanske Dupont oplevede en øget omsætning inden for landbrugsprodukter - herunder en øget afsætning af sprøjtemidler, hvilket kan være interessant i forhold til Auriga.

Bagest i C20 sluttede GN Store Nord, Tryg og Pandora uden væsentlige selskabsspecifikke nyheder.