Vestas op i ellers negativt aktiemarked

Vestas og DSV skiller sig ud fra mængden med kursfremgang, mens C20-indekset er tynget af Novo Nordisk.

Læs mere
Fold sammen
De tre store europæiske indeks ligger med fald tæt på 0,8 pct., hvilket har forplantet sig til fondsbørsen i København, hvor C20-indekset over middag ligger 0,7 pct. lavere i 278,99.

Vestas, som ligger 1,2 pct. højere i kurs 375,5, får hævet sin anbefaling til "Køb" fra "Akkumuler" af Danske Bank, hvilket har afsæt i markedets dystre forventninger til Vestas. Dertil kommer to kinesiske ordrer på tilsammen 75 MW.

- Risiko-/afkastprofilen er igen blevet positiv, da aktiemarkedet nu indregner en betydelig nedjustering og et worst case-scenarie for 2009. Vi har tillid til, at Vestas' resultat vil slå konsensusforventningen for 2009. Hvis Vestas annoncerer to store kontrakter i USA, har selskabet en fair chance for at nå sin guidance, skriver analytikerne, der venter et "ret stærkt" andet kvartal og mange amerikanske ordrer mellem tredje kvartal og første halvår 2010. Danske Equities ændrer ikke ved estimaterne.

Vestas har fået to nye ordrer på i alt 75 MW, hvilket en ordre på en betydelig størrelse. Ordrerne kommer fra en stor kinesisk uafhængig energiproducent. Den ene ordre er på 7 stk. V90-1,8 MW vindmøller og 6 stk. V90-2,0 MW vindmøller til et projekt i Shandong-provinsen. Den anden ordre er på 25 stk. V80-2,0 MW vindmøller til et projekt i Guangdong-provinsen.

DSV ligger med et plus på 0,4 pct. til kurs 63,0. I modsatte ende af skalaen ligger Novo Nordisk med et fald på 2,1 pct. til kurs 283. Det sker uden, at der er nævneværdige nyheder om de to selskaber.

GN Store Nord stiger 0,5 pct. til kurs 20,9, efter at høreapparatselskabet øger samarbejdet med italienske Amplifon. GN meddelte torsdag aften, at GN Resound sælger sine detailaktiviteter i Belgien til Amplifon for 104 mio. kr. Samtidig har GN Resound og Amplifon indgået aftale om at udbygge deres mangeårige leveringsaftale og øge aktiviteterne. Aftalen ventes at blive endeligt lukket i slutningen af juli. Amplifon er verdens største distributør af høreapparater, og de tre største kunder er Siemens, Sonova og GN Resound. I samme ombæring skriver GN Store Nord, at forventningerne til helåret er uændret. GN Resound har i 2008 solgt sine britiske aktiviteter, Ultravox Holdings, til Amplifon.

Den norske storbank DnB Nor leverede det første af de større nordiske bankregnskaber, og det blev en lidt lunken affære, hvilket sender DnB Nor-aktien ned med godt 4 pct. Overskuddet før skat var svagere end ventet. Rente- og gebyr-indtægterne ligger på linje med forventningerne, mens handelsindtægterne er lavere end ventet. Yderligere er tabene lidt højere end ventet, og det skyldes tabene i Baltikum, men der tales også om tabene i shippingsegmentet fra udbygningen i New York, tørlastshipping og containersegmentet. DnB Nor fastholder trods alt de tidligere opstillede prognoser.

Nordirske Northern Bank, som Danske Bank købte i 2005, lukker fem filialer i de kommende måneder. Baggrunden er ændrede markedsforhold. Danske Bank ligger uændret i kurs 86,8, mens Nordea falder 0,5 pct. til kurs 39,7.

A.P. Møller - Mærsk ligger 0,4 pct. højere i kurs 28.600. Neptune Orient Lines (NOL) og ikke mindst dets containerrederi APL tvivler på, at det vil være muligt at indføre de ratestigninger på 40 fods containere mellem Asien og USA på 500 dollar fra 10. august, som sammenslutningen Transpacific Stabilization Agreement (TSA) ellers har meldt ud. Det skriver shippingavisen Lloyd's List.

RB-Børsen