Vestas og TDC tager på mens giganterne slankes

Efter knap et halvt år med C20 Cap som det toneangivende danske aktieindeks er der sket en del forskydninger blandt selskaberne.

Foto: Jens Nørgaard Larsen. Det vægtede indeks C20 Cap giver et mere retvisende billede af de danske eliteaktier end det »rå« C20 indeks, mener Nasdaq OMX, som driver fondsbørsen i København.
Læs mere
Fold sammen

Halvåret har blandt andet set Vestas stige kraftigt i kurs og TDC udsat for massiv handel i forbindelse med kapitalfondenes store udsalg.

Det har haft sin indvirkning på de to aktiers størrelse i det vægtede C20 Cap-indeks, ligesom kursfald i Novo Nordisk, FLSmidth og Carlsberg også tydeligt har påvirket sammensætningen.

Novos placering som den tungeste aktie i indekset er der dog ikke pillet ved, og placeringerne lige efter indtages stadig af Danske Bank, Carlsberg og Mærsk B.

Til gengæld er alle de fire topaktiers vægt i indekset blevet reduceret over de seks måneder, og indeksets fire »letteste« aktier har taget på, så vægtfordelingen mellem de 20 aktier er alt i alt blevet mere lige.

C20 Cap-indekset overtog 4. februar 2013 status som det toneangivende danske aktieindeks fra det klassiske C20-indeks. C20 Cap-indekset begrænser enkelte aktiers vægt, eller indflydelsen på kursudviklingen, og er dermed mere balanceret og et bedre billede på den samlede udvikling blandt danske aktier end det rå C20-indeks, mener Nasdaq OMX Copenhagen, der står bag fondsbørsen i København.

Rent teknisk foregår begrænsningen ved, at Nasdaq OMX to gange om året »nulstiller« Cap-indekset, så ingen aktie vejer mere end 15 procent. I de seks måneder efter kan de dog stige i værdi til maksimalt 20 procent af indekset uden at blive nulstillet.

C20 Cap-indekset blev skabt i indeks 400 den 25. november 2011. Det er siden steget til at ligge omkring indeks 588 tirsdag. Højest nogensinde nåede det 28. maj, da indekset ramte 596,41.