Vestas og Novozymes stiger fra morgenstunden

En god stemning spredte sig fredag morgen på de europæiske aktiemarkeder, hvilket understøtter fredagens danske aktier. C20-indekset stiger 1,0 pct. til 478,63.

Vestas og Novozymes fik et løft, efter at RES (Renewable Electricity Standard) stadig er med i den amerikanske energipakke, som torsdag aften blev godkendt i Repræsentanternes Hus.

Vestas stiger 0,8 pct. til kurs 513, mens Novozymes åbner 2,5 pct. højere i kurs 571. Repræsentanternes Hus har godkendt den nye energipakke, som vil udvide støtteordningerne for vedvarende energikilder.

- Det springende punkt er, at RES (Renewable Electricity Standard) stadig er med i energipakken. Det er godt nyt for vindmøllebranchen. Det er et stort skridt i den rigtige retning, vurderer senioranalytiker Jacob Pedersen fra Sydbank til RB-Børsen.

- Det at Repræsentanternes Hus godkender energipakken kan ikke overraske. Nu skal pakken igennem Senatet samt overleve George W. Bushs vetoret, bemærker Jacob Pedersen.

I C20-feltet ligger Danske Bank også godt fremme med en kursfremgang på 1,1 pct. til kurs 207,3. Danske Bank torsdag lukkede 1,6 pct. højere, efter Citigroup hævede sin anbefaling på Danske Bank-aktien til "køb" fra tidligere "hold".

Rockwool falder 0,1 pct. til kurs 1384, efter at Rockwool-direktør Eelco van Heel skønner, at den amerikanske finanskrise ser ud til at stikke dybere end ventet.

- Min personlige holdning er, at det, der kommer fra USA nu, og effekten af det, nok er ret meget større, end jeg havde forudset. Så det kommer nok til at have en effekt - en negativ effekt. Bliver det opvejet af noget andet positivt? Det ved jeg ikke, siger Eelco van Heel til Berlingske Nyhedsmagasin.

Genmab åbner 1,4 pct. lavere i kurs 344, efter at den hollandske storbank ING har sænket sin anbefaling af biotekselskabet Genmab til sælg fra tidligere hold. A.P. Møller - Mærsk åbner 0,7 pct. højere i kurs 59.300. Maersk Line har det seneste år øget antallet af skibe, der sejler til og fra Egypten. Ifølge shippingavisen Lloyd's List ser rederiet meget positivt på udsigterne i arabiske land.

Investeringsbanken Cheuvreux har hævet sit kursmål af aktierne i medicokoncernen Coloplast med 90 kr. til 530, skriver European Marketscope. Coloplast åbner 1,0 pct. højere i kurs 485.

RB-Børsen