Vestas og Danske Bank bag jubeldag på børsen

Danske Banks regnskab blev belønnet med den største kursstigning siden 27. oktober 2011.

Danske Banks årsregnskab indeholdt en nedjustering på en milliard kroner - men de positive aspekter i tallene fik aktien til at eksplodere på børsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Det danske eliteindeks, C20 Cap, strøg over niveau 600 allerede fra morgenstunden og sluttede samlet 2,4 pct. oppe i niveau 605,51. Der var stigninger i 16 af de 20 indeksmedlemmer.

Den helt store historie var imidlertid Danske Bank. Indtjeningen i andet kvartal var den bedste i fem år og oversteg også analytikerforventningerne. Samtidigt, og set med analytikerøjne vigtigst, så synes Danske Bank at have fået styr på de tab og hensættelser på udlån, som har voldt banken kvaler næsten uafbrudt siden finanskrisen brød ud.

En lille nedjustering af forventningerne til 2013 til et resultat på 6,5-9,0 mia. kr. mod tidligere 7,5-10,0 mia. kr. afskrækkede ikke aktiemarkedet, der havde set det komme.

»I min optik er det vigtigste punkt i regnskabet forbedringen af aktivkvaliteten. Nedjusteringen er drevet af svagere indtjening på forsikring og handel, hvilket ikke er særligt vigtigt for udviklingen i banken de kommende år. Der er udviklingen i aktivkvaliteten langt mere vigtig,« sagde analytiker i norske DNB Håkon Reistad Fure til Ritzau Finans.

Danmarks største bank havde i andet kvartal tab og hensættelser på udlån på 924 mio. kr. mod ventet 1458 mio. kr. ifølge SME Direkt. Bundlinjen viste et overskud på 2184 mio. kr., hvilket var over 400 mio. kr. mere end ventet af analytikerne.

Danske Banks topchef Eivind Kolding erklærede sig overordnet tilfreds med resultatet, selv om han også erkendte, at det selvfølgelig aldrig er rart at måtte nedjusteret forventningerne. Omkring omkostningerne sagde han, at de er under kontrol og udvikler sig som planlagt, mens nedskrivningerne blev udråbt som det helt store lyspunkt i regnskabet.

»Den mest positive ting ligger på vores nedskrivninger, som er faldet ganske betydeligt i andet kvartal til, hvad vi kalder et normaliseret niveau. Det er et niveau, vi mener, vi kan holde,« siger Eivind Kolding.

Danske Bank sluttede 9,3 pct. højere i 112,90 kr. Dermed er Danske Bank tilbage i niveauet fra midten af juni, hvor Finanstilsynet påbød banken at hensætte yderligere 8 mia. kr. Dengang var prisen på Danske Bank lige under 112 kr.

Vestas-aktien synes heller ikke til at stoppe. Aktien steg torsdag 5,2 pct. til 119,50 kr., og er nu steget 275 pct. i år. Vestas annoncerede tidligt på eftermiddagen en ordre i Sydafrika på 105 MW, men det var næppe derfor aktien steg. Den lå således allerede over 118 kr., da ordren blev annonceret. I det hele taget synes Vestas-aktien at være båret af positive forventninger om et turnaround og bedre finansielle resultater i årene der kommer. Aktien var i juli for fjerde måned i år månedens aktie.

Blandt torsdagens mest positive islæt var også Novo Nordisk. Den franske ærkerival Sanofi leverede et skuffende regnskab, men med godt nyt fra diabetesforretningen. Salget af Sanofis langtidsvirkende insulin, Lantus, steg 20,9 pct. til 903 mio. euro - eller 6,7 mia. kr. - i USA i andet kvartal, mens det globale salg voksede med 17,7 pct. til 1409 mio. euro (10,5 mia. kr.). Og det lover godt - også for Novo Nordisk, mente Sydbank.

»Det amerikanske insulinmarked udgør omkring 70 mia. kr. årligt ud af globalt set 120 mia. kr. årligt, og væksten hos Lantus understreger en god underliggende efterspørgsel. Det er værd at hæfte sig ved i forhold til Novo Nordisks regnskab for andet kvartal i næste uge,« vurderede Sydbank-analytiker Søren Løntoft Hansen.

Novo Nordisk steg 2,9 pct. til 975 kr.

Derimod var aktiemarkedet ikke imponeret af Sanofis salg af GLP-1-analogen Lyxumia, som er opfundet af danske Zealand Pharma. Midlet, der blev lanceret på de første europæiske markeder tidligere i år, solgte for 1 mio. euro i andet kvartal. Aktien i Zealand faldt på den ellers positive aktiedag med 3,3 pct. til 72,5 kr.

DSV steg 0,7 pct. 148 kr., hvilket placerede transportaktien i den tunge ende af C20-feltet. Koncernen får sænket sin anbefaling af svenske SEB, der sætter aktien på "hold" fra tidligere "køb", og Handelsbanken siger nu "akkumulér" mod tidligere "køb". Nykredit har dog en mere positiv holding til selskabet, der tirsdag leverede regnskab for andet kvartal. Sent onsdag løftede Nykredit sin anbefaling til "outperform" fra tidligere "neutral".

Helt i bunden af C20-indekset lå TDC med et fald på 0,7 pct. til 48,70 kr. Aktiens defensive kvaliteter tiltrækker sig sjældent købsinteresse, når markedet tordner i vejret.