Vestas kan være over dobbelt så meget værd - Danske

 

Den danske vindmøllekoncern Vestas kan være knap 100 mia. kr. værd. Det vurderer Danske Equities efter, at et overtagelsestilbud på den tyske konkurrent Repower har sat fokus på børsværdien af vindmøllekoncernen. Værdien af Vestas var mandag 44 mia. kr.

 

Den franske producent af atomkraftreaktorer, Areva, vil købe Repower, som selskabet allerede ejer knap 30 pct. Areva vil betale 600 mio. euro (4,5 mia. kr.) for de resterende 70 pct. af den tyske vindmølleproducent.

 

Analytiker Henrik Breum fra Danske Equities vurderer, at i forhold til hans estimater, så indikerer tilbuddet på Repower en værdi af Vestas-aktierne på mellem 420 kr. og 525 kr., mens Vestas mandag ved middagstid blev handlet til 239 kr. på Fondsbørsen i København.

 

- Jeg tror selvfølgelig ikke på, at Vestas-kursen skal helt derop, da Areva også betaler en præmie for Repowers teknologi. Tilbuddet er dog stadig med til at underbygge, at de multipler som Vestas-aktierne handles til, ikke er specielt høje. Man skal altid passe på i sådan en sammenligning, men det handlen er klart med til at skærpe opmærksomheden om værdien af Vestas, siger Henrik Breum til RB-Børsen.

 

Vestas-aktierne steg mandag over 3 pct., efter købstilbuddet på den tyske konkurrent. Tilbuddet har ikke kun sat fokus på værdien af Vestas, men også sat liv i de gamle overtagelsesrygter for vindmøllekoncernen.

 

- Vestas har denne her åbne ejerstruktur, og det her viser, at der er store industrielle spillere, som vil lægge mange penge for at komme ind i denne her industri. Det er med til at holde liv i overtagelsesrygterne. Specielt også som en sikkerhed for aktionærerne. Hvis nu Ditlev og hans folk ikke kan levere det, de gerne vil levere, så er det klart, at overtagelsesmomentet ligger en god bund under aktien, konstaterer Henrik Breum.

 

I 2005 meldte Areva Groups sig for første gang ind i vindmølleindustrien. Dengang købte den franske koncern 21,1 pct. af Repower.

 

- Det her er et meget naturligt næste skridt for Areva. De passer godt sammen, da der er en hel del lande, som ikke følger, at kerneenergi er en måde at løse CO2-problemet på. Så er det jo meget godt for Areva at have et andet produkt på hylderne, siger Henrik Breum.

 

Areva byder 105 euro pr. aktie for Repower, hvilke værdisætter Repower til 851 mio. euro (6,3 mia. kr.). Repower-aktierne sluttede fredag i 89,63 euro, og der er således tale om en præmie på 17 pct.

 

- Teknologisk er det er godt udgangspunkt for Areva, da Repower har en god teknologisk base. Repower har været gode til at designe vindmøller og de satser på de store møller. Så Areva får helt klart en teknologi, som er interessant, og det er derfor de betaler så høj en pris, vurderer Henrik Breum.

 

Arevas købstilbud på Repower følger trenden fra en række andre helt store koncerner, der de seneste år er gået ind i vindmølleindustrien. I 2002 gik amerikanske General Electric ind på markedet med købet af det kollapsede amerikanske energiselskab Enrons vindmølleaktiviteter, Enron Wind, mens den tyske koncern Siemens holdt sit indtog i 2004 med købet af danske vindmølleproducent Bonus.

 

Samtidig er Mitshubishi også en markant aktør inden for produktion af vindmøller, mens oliegiganten Shell har oprettet en selvstændig forretningsenhed for vedvarende energi. Shell arbejder sammen med Vestas om en havvindmøllepark ud for Holland.

 

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )