Vestas i mere stabilt klima

 

For tredje kvartal i træk fastholder Vestas sine forventninger til såvel 2007 som 2008, og det ser dermed ud til, at der er ved at falde lidt ro over den tidligere så hård tramte vindmøllekoncern, som gang på gang har set nye problemer tårne sig op. På forhånd var der ellers udtrykt bekymring blandt aktieanalytikere for en ny ubehagelig overraskelse i form af større garantihensættelser, da Vestas har en del problemer med sine havvindmøller, men koncernen fastholdt sit niveau og hensatte fortsat 5 pct. af omsætningen til garantiforpligtelser.

 

Dermed ser det ud til, at det er lykkedes for topchef Ditlev Engel, der kom til Vestas i maj 2005, at få vendt udviklingen - godt hjulpet på vej af de gunstige markedsvilkår for vindmøllebranchen. Det styrker tilliden til koncernen, og aktiemarkedet belønnede da også regnskabet med en kursstigning på knap 8 pct. efter et par timers handel tirsdag. Desuden har flere finanshuse hævet deres anbefaling af koncernen til "køb".

 

- Umiddelbart ser regnskabet positivt ud, og det skyldes ikke mindst, at vi blev fri for de negative overraskelser, som vi tidligere har fået, sagde chefrådgiver Rasmus Køjborg fra Nordea til RB-Børsen i minutterne efter regnskabet.

 

Han konstaterer det positive i, at Vestas fastholdt forventningerne til EBIT-margin og niveauet for garantihensættelser, samtidig med at koncernen guidede forventningerne til arbejdskapitalen ned. På negativsiden tæller det dog, at der fortsat er leverandørproblemer.

 

Regnskabet for andet kvartal viste en fremgang i driftsindtjeningen (EBIT-marginen) til 8,4 pct. fra 3,1 pct. i samme kvartal året før og 5,2 pct. for hele 2006. Analytikere, adspurgt af RB-Børsen i ugen op til regnskabet havde regnet med en langt mindre fremgang til 6,4 pct. Mens indtjeningen således overraskede positivt, var omsætningen med 1067 mio. euro stort set som ventet.

 

- Fremgangen i forhold til andet kvartal 2006 skyldes bl.a. det højere aktivitetsniveau, og at resultaterne af de mange forbedringstiltag, som blev sat i gang i 2005 og 2006, nu er begyndt at vise sig, bemærker Vestas i delårsrapporten.

 

Mangel på komponenter er fortsat et problem for både Vestas som for resten af industrien med leveringstider for flere centrale komponenter på op til 15 måneder. Vestas venter, at det vil tage flere år, før udbuddet matcher efterspørgslen. Havde det ikke været for manglen på komponenter, som gør fremtidsprognoser vanskelige, kunne Vestas allerede nu have indsnævret sine forventninger til indtjeningen i år fra det tidligere angivne interval på 7-9 pct. i EBIT-margin.

 

- Vi ville gerne være gået op i den højere ende af intervallet, men på grund af komponentmangel er det ikke muligt, sagde Ditlev Engel, administrerende direktør for Vestas, i et interview med Bloomberg News.

 

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )