Vestas i front for flyvende C20

Aktierne buldrer derudaf torsdag morgen og lægger an til fjerde stigningsdag i træk for det danske C20 Cap-indeks. Uden for indekset er der dog kurstæsk til Royal Unibrew, som har offentliggjort et stort opkøb i Finland.

Læs mere
Fold sammen

Torsdag aftens begivenheder i USA har givet grundlag for en generel optimisme, eller rettere et lettelsens suk, der har ført til aktiestigninger i hele Europa. USA's centralbankchef, Ben Bernanke, udtalte klart og tydeligt, at hans centralbank fortsat vil gøre sit for at støtte økonomien, trods at der har været tegn på bedring i de seneste økonomiske nøgletal.

Ifølge Bernanke har økonomien fortsat brug for en "meget lempelig" (accommodative, red.) pengepolitik, og at arbejdsløsheden på 7,6 pct. overdriver, hvor sundt det amerikanske arbejdsmarked er for tiden.

Derfor ses støtteprogrammet på 85 mia. dollar om måneden fortsætte nogle måneder endnu. Det har ellers været frygtet i markedet, at centralbanken snart ville skrue ned for den linde strøm af penge til markedet.

Efter et kvarters handel ligger C20 Cap-indekset 1,0 pct. højere i 584,92. Det nærmer sig dermed den hidtidige lukkerekord, 593,91, sat i slutningen af maj i år.

Indekset føres an af Vestas, der stiger 2,6 pct. til 92,10 kr., og A.P. Møller - Mærsk. De to aktier nyder ofte godt af risikoappetitten i et stigende marked, og Mærsk-aktierne er samtidig begunstigede af en løftet anbefaling fra amerikanske Citi, der nu lyder på "neutral" i stedet for "sælg". Mærsk B stiger 1,6 pct. til 44.360 kr.

TDC er også faldet i et amerikansk finanshus' smag: Goldman Sachs har føjet den danske teleaktie til sin "conviction buy"-liste, skriver Bloomberg News, og det er med til at løfte aktien 1,7 pct. til 48,01 kr., også en kursudvikling der giver anledning til en plads i C20's top.

Dagens store historie på det danske aktiemarked findes dog uden for eliteaktierne. Royal Unibrew har nemlig løsnet kæberne og gjort klar til et milliardopkøb i Finland. Unibrew køber for 2,8 mia. kr. bryggeriet Hartwall - et selskab, der er mere end halvt så meget værd som det danske bryggeri.

Unibrew optager blandt andet en stor bankgæld for at købe Finlands næststørste bryggeri, og det betyder stop for aktietilbagekøb og udbytte i 2013 og 2014. Samtidig får finske Hartwall Capital, som en del af handelen, en aktiepost på knap 10 pct. i Unibrew.

- Der opstod en unik mulighed, som der sjældent gør, og det er klart, at det måtte vi kigge på. Det har vi også hele tiden sagt, at vi ville. Købet er helt i overensstemmelse med vores overordnede strategi, og det ligger inden for vores geografiske område. Virksomheden minder på mange måder om vores danske virksomhed, siger Unibrew-topchef Henrik Brandt til Ritzau Finans.

Flere analytikere påpeger dog, at Unibrew går fra at være en udbytteaktie til et selskab, der nu har en stor opgave foran sig i form af integration og synergijagt. Aktiemarkedet reagerer da også med at uddele en kurslussing på 5,3 pct. til Unibrew-aktien som falder til 518 kr.

ALK-Abelló har også meldt om nyt, idet medicinalselskabet har offentliggjort friske fase 3-resultater fra et forsøg med en ny tabletvaccine mod astma forårsaget af husstøvmider. Selskabet planlægger fortsat at indsende en europæiske registreringsansøgning for midlet i 2014. Aktien stiger 1,6 pct. til kurs 450.

/ritzau/FINANS