Vestas i fokus på børsen

De europæiske aktieindeksfutures stiger 0,1-0,2 pct. ved åbningen mandag, og det danske C20-indeks ventes at følge trop efter fredagens tilbagegang på 0,7 pct. til 415,66. Vestas vil være i fokus efter skriverier om en amerikansk ordre på 56 vindmøller.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bankerne kan også få noget opmærksomhed i kølvandet af ECB's meldinger om en mere begrænset likviditet til de europæiske banker.

- Vi venter et lille plus på op til 0,25 pct. og en stille dag, da nogle investorer vil være ude af markedet i forbindelse med den amerikanske Columbus Day. I kølvandet af jobrapporten lukkede de amerikanske aktiemarkeder højere i fredags på forventninger om yderligere stimuli fra centralbanken. Bankerne kan også få noget fokus, idet ECB har meddelt, at man ikke skal tage for givet at der gives likviditet til de europæiske banker, hvilket især kan være negativt for de PIIGS-relaterede banker (PIIGS = Portugal, Italien, Irland, Grækenland og Spanien). Ellers er der ikke de store nyheder. Siemens Wind vil være de største, men det vil GE og flere andre jo også, siger aktiehandler hos Jyske Bank Henrik Aagaard til RB-Børsen.

Vestas: Utah Associated Municipal Power Systems (UAMPS) er klar til at underskrive en aftale om at opstille 56 vindmøller i Bonneville County. Det skriver Utah-avisen Daily Herald. UAMPS mødes med Vestas, der skal levere møllerne, på tirsdag for at underskrive aftale, der skal sikre, at møllerne vil være oppe at køre til december næste år, rapporterer avisen.

Den danske vindmølleproducent Vestas er udover at være verdens største også ifølge Bloomberg News den mest innovative. I hvert fald hvis man måler på antallet af vindmøllepatenter. Ifølge Bloomberg News har selskabet således indgivet 787 patenter hos Intellectual Property Office, mens GE har 666, Siemens har 242 og Gamesa har 102. Vestas er også i fokus, idet konkurrenten Siemens Wind Power vil øge sin andel af vindmøllemarkedet og overgå markedslederne Vestas og GE. Det skriver den tyske avis Handelsblatt. Siemens vil især øge salget af møller i Kina og USA for at øge sin andel. Vestas lukkede fredag 0,8 pct. lavere i kurs 202.

Novo Nordisk: Medicinalgiganten oplyser, at to patienter med type 2 diabetes, som er blevet behandlet med Victoza, er døde i Japan. Men dødsfaldene skyldes "upassende" behandling med insulin, skriver Reuters. Novo Nordisk tabte 0,2 pct. til kurs 537.

A.P. Møller - Mærsk: APM-koncernen går nu i direkte konkurrence med Dong Energy og indleder sit eget salg af gas med 1 mia. kubikmeter, som bliver solgt i et nystiftet handelsselskab. Det skriver Børsen. Mængden af gas svarer til en fjerdedel af hele Danmarks årlige forbrug, og gassen sendes dermed uden om Dong Energy, som har været aftager af gassen fra Mærsk Olie og Gas siden 1984. A.P. Møller - Mærsk faldt fredag 2,6 pct. til kurs 45.000.

Amagerbanken: Den stærkt kritiserede direktør Jørgen Brændstrup kan meget vel være fortid i den kriseramte bank. Det skriver Jyllands-Posten mandag. Amagerbankens formand N.E.Nielsen har hele tiden holdt hånden over sin direktør, men med afsættelsen af formanden, ser det nu ud til, at Jørgen Brændstrup skal udskiftes, vurderer kilder over for Jyllands-Posten. Amagerbanken endte 1,8 pct. lavere i kurs 2,74.

RB-Børsen