Vestas har lang vej til de langsigtede mål

Vestas-topchef Ditlev Engel har slået et stort brød op med selskabets langsigtede forventninger, men det er større, end han umiddelbart kan bage, mener analytikerne.

Foto: Linda Henriksen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I hvert fald skal vækstraterne i 2014 og 2015 i et helt andet gear end i årene op til, såfremt de finansielle målsætninger i Vestas' Triple 15-strategiplan skal nås. Det fremgår af estimater indsamlet af SME Direkt forud for vindmølleproducentens regnskab for første kvartal af 2011.

I analytikerkorpset er det forventningen, at Vestas lige akkurat når sit mål for i år om en omsætning på 7 mia. euro og en driftsmarginal (EBIT-margin) på 7 pct. Men derfra er der stadig langt til 2015-målet om en omsætning på 15 mia. euro og en driftsmargin på 15 pct.

Medianen af analytikernes seneste estimater for 2013 viser en ventet omsætning på 8,4 mia. euro og en driftsmargin på 8,5 pct. Dermed skal Vestas i de sidste to år af strategiplanen have endog meget fart på salgs- og indtjeningsvæksten, hvis 2015-målenes skal blive til virkelighed.

Vestas har meddelt, at ledelsen senere på året vil vise, hvordan den har tænkt sig at nå målet.

I første kvartal af 2011 tegner der sig endnu et underskud i det traditionelt vanskelige kvartal for selskabet. Analytikerne venter et underskud før skat på 37,5 mio. euro for perioden, hvilket er en forbedring fra et underskud på 57 mio. euro i de første tre måneder af 2010.

Man skal dog ikke gå i panik, hvis kvartalstallene afviger fra estimaterne, da de nye regnskabsprincipper kan give større udsving, lyder det i en analyse fra Sydbank.

Bankens fokus vil specielt være på kommentarer om prisudviklingen i markedet.

- Vi ser frem til Vestas' kommentarer om, hvorvidt det begynder at koste lidt på ordreindgangen, at selskabet sænker priserne mindre end mange konkurrenter, skriver senioranalytiker Jacob Pedersen.

Han har en positiv anbefaling af aktien, som analytikerkorpset som helhed ellers er meget delte i deres holdning til. Fem af de adspurgte analytikere har positive anbefalinger, fire neutrale og fem har negative anbefalinger.

Det gennemsnitlige kursmål er på 191 kr., og aktien lukkede fredag forud for regnskabet i kurs 178,8.

Vestas offentliggør regnskab onsdag morgen, inden Ditlev Engel møder pressen og analytikerne om eftermiddagen i New York.