Vestas gav de andre baghjul på europæisk aktiemarked

Der var positive toner på størstedelen af det europæiske aktiemarked onsdag, men ét selskab udmærkede sig alligevel særligt på en dag med pæne stigninger i flere lande.

Den danske vindmøllekoncern Vestas susede med en frisk fremgang på 14,9 pct. op i toppen af det brede paneuropæiske Stoxx 600-indeks og så sig ikke tilbage. Investorerne reagerede på et kvartalsregnskab, der på bundlinjen var skuffende, men på parametre som pengestrømme og driftsmargin var godkendt. Og da Vestas oven i købet opjusterede forventningerne til hele 2013 for netop pengestrømme og driftsmargin, blev smilene blot bredere. Med onsdagens stigning er Vestas-aktien steget 424,8 pct. i løbet af 2013.

Det norske olieserviceselskab Aker Solutions fulgte i hælene på Vestas med en stigning på 10,2 pct. Selskabet offentliggjorde regnskab for tredje kvartal, der næsten på alle poster var trist læsning. Men på ordreindgangen og driftsmarginerne formåede Aker Solutions at begejstre investorerne tilstrækkeligt til at overskygge de ellers skuffende tal.

Uden for Skandinavien endte stort set alle toneangivende indekser i plus. Undtagelsen var britiske FTSE, der faldt 0,1 pct., mens CAC 40 i Frankrig steg 0,8 pct., og DAX i Frankfurt voksede 0,4 pct. Stoxx 600-indeks endte i et plus på 0,4 pct.

Onsdagens økonomiske nøgletal fik ikke den store indvirkning på de europæiske markeder, men torsdag kan BNP-tal fra USA få en væsentlig betydning. I Europa er den altoverskyggende begivenhed dog rentemødet i Den Europæiske Centralbank. Den lave inflation i euroområdet har skabt ekstra spænding omkring udfaldet af mødet, da den lave inflationstakt kan øge presset på ECB for at nedsætte renten eller lancere andre lempelige tiltag.

Blot tre af 70 økonomer, som Bloomberg News har spurgt, venter dog en rentenedsættelse torsdag.

/ritzau/FINANS

Peder Top Poulsen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk