Vestas forrest for bred aktiefremgang

De danske aktier tager revanche for fredagens ufuldbyrdede stigninger og fortsætter den positive trend, der har præget aktiemarkedet de seneste uger.

Vindmølleproducenten Vestas fører an i eliteindekset med en fremgang på 4,1 pct. til 89,50 kr. Den danske vindmølleproducent nyder igen markedets tillid og har været i næsten uafbrudt fremgang siden november - med særlig fremgang de seneste to måneder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Dueholm
Ved 11.45-tiden ligger C20 Cap-indekset 1,4 pct. højere i 572,15 og er dermed steget 7 pct. i de to uger siden 24. juni, hvor indekset var nede at vende i 534,76.

Det sker efter en fredag, hvor aktierne i første omgang steg, men ud på eftermiddagen vendte rundt og sluttede omkring nulpunktet.

Mandag er investorerne dog igen villige til at tage risiko om bord på bøgerne, hvilket blandt andet løfter aktier som Vestas, Mærsk og de store banker. I alt 18 af C20 Caps aktier ligger til stigninger.

Vindmølleproducenten Vestas fører an i eliteindekset med en fremgang på 4,1 pct. til 89,50 kr. Den danske vindmølleproducent nyder igen markedets tillid og har været i næsten uafbrudt fremgang siden november - med særlig fremgang de seneste to måneder. Mandag er der ingen særlige nyheder i markedet om Vestas, men de seneste uger har budt på en lind strøm af ordrer, der er med til at sikre, at Vestas' fabrikker har nok at lave i de kommende år.

Jyske Bank og Danske Bank følger trop i toppen og stiger henholdsvis 3,9 og 3,1 pct. til kurs 230,60 og 103,20. De to banker nyder blandt andet godt af, at der er forventninger om stigende vækst i økonomien og deraf følgende højere renter og indtjening til bankerne.

Desuden har norske DNB løftet sin anbefaling af Danske Bank til "køb" fra "hold", mens Jyske Bank nyder godt af en tilsvarende løftet anbefaling fra netop Danske Bank.

Pandora stiger 1,7 pct. og kan igen være hjulpet af årets store tema for smykkeaktien: Faldende guldpriser betyder lavere omkostninger for smykkeselskabet, hvilket investorer håber kan veksles til større indtjening. Aktien ligger i kurs 217 og har dermed igen etableret sig i et kursleje over de 210 kr., aktien oprindeligt blev noteret til i oktober 2010.

Topchefen i Danmarks største televirksomhed, TDC, Carsten Dilling, er klar til at lade selskabet smelte sammen med andre nordiske telekoncerner i form af en konsolidering gennem et salg af TDC eller en udvidelse af de eksisterende partnerskaber, skriver Dagbladet Børsen. TDC stiger 1,4 pct. til 47,01 kr. og er dermed også med i den pæne halvdel af C20-indekset.

Chr. Hansen derimod indtager en klar bundplacering. Efter sidste uges skuffende kvartalsregnskab fra ingrediensproducenten falder aktien for fjerde børsdag i træk. Mandag kan Chr. Hansen-aktien blandt andet være påvirket af, at den schweiziske storbank Credit Suisse har sænket sin anbefaling til "neutral" fra "outperform" og justeret sit kursmål til 244 kr. fra tidligere 250 kr.

Chr. Hansen falder 1,7 pct. til 186 kr. og har alt i alt mistet 7,3 pct. af sin værdi siden regnskabet - der indeholdt en skuffende lav indtjeningsvækst og en nedjustering af forventningerne til 2012/13 - blev offentliggjort onsdag morgen.

Ud over Chr. Hansen er det defensive aktier som Coloplast, Lundbeck, Novo Nordisk og William Demant, der præger bagenden af C20-feltet mandag. De fleste af dem dog stadig med små kursstigninger.

/ritzau/FINANS