Vestas falder tilbage efter onsdagens hop

Som i USA og i Asien trækker også Danmarks aktiemarkeder i rødt torsdag på en dag, der er præget af regnskaber fra mellemstore selskaber og investorernes granskning af referatet fra rentemødet i den amerikanske centralbank i slutningen af juli.

Foto: Claus Fisker. Vestas-aktien lagde sig onsdag i front af C20, men torsdag er verden vendt på hovedet, og aktien ligger nu nederst i indekset.
Læs mere
Fold sammen
Eliteindekset C20 Cap dykker 0,2 pct. til 611,3, efter at det onsdag også rutsjede 0,3 pct.

Onsdag aften offentliggjorde USA's centralbank referatet fra juli måneds rentemøde. Det var med til at sende de amerikanske indeks på retræte med mellem 0,4 og 0,7 pct., og også de asiatiske aktier fulgte i de amerikanske papirers fodspor.

Federal Reserve-referatet beviste, at der er bred tilslutning til at reducere bankens obligationsopkøb senere i år, hvis USA's økonomi forbedres. Men der er stadigvæk enkelte medlemmer, der peger på, at behovet for en neddrosling kan opstå »snart«. Andre betoner, at det er vigtigt at være tålmodige og se de økonomiske data an. Det er markedets forventning, at Fed vil træffe en beslutning om at neddrosle de pengepolitiske lempelser i september.

Torsdagen vil for investorernes vedkommende blive brugt på at analysere yderligere på gårsdagens regnskaber fra selskaber som Vestas, Carlsberg, Sydbank og NKT. Førstnævnte løb med den største portion opmærksomhed i et regnskab, der bød på et skuffende stort underskud, løftede forventninger og en fyring af topchef Ditlev Engel.

Børsen skriver, at fyringen gør, at store investorer som for eksempel ATP tager Vestas til nåde, og at vindmølleproducenten nu satser benhårdt på at blive nummer et på globalt plan.

En stribe analytikere har fået tastet de nye regnskabstal i regnearkene, og det har blandt andet ført til, at både Barclays og Nordea har fået et mere positivt syn på Vestas-aktien. Nordea anbefaler nu »køb« af aktien mod tidligere »hold«, mens kursmålet for aktien hæves til 125 kr. Barclays anbefaler fortsat »equal weight«, men løfter kursmålet til 97 kr.

Vestas-aktien lagde sig onsdag i front af C20, men torsdag er verden vendt på hovedet, og aktien ligger nederst i indekset med et fald på omkring 1,8 pct. til 107 kr. ved åbningen.

Også NKT-aktien, der onsdag hoppede voldsomme 9,4 pct. - har fået hævet anbefalingen af Nordea fra »hold« til »køb«. Torsdag fortsætter den gode trend med en stigning på 2,9 pct. til 257 kr.

Blandt de 17 selskaber - heraf dog ingen fra C20 - der offentliggør regnskaber i løbet af dagen, har syv allerede inden åbning fremlagt deres tal. Herunder blandt andre Auriga, Bavarian Nordic, Alm. Brand og IC Companys.

Auriga kom igennem andet kvartal med en stigende omsætning og en voksende bundlinje. Det samlede salg endte på 1851 mio. kr. mod 1727 mio. kr. i samme periode året før, og overskuddet før skat landede på 167 mio. kr. fra 133 mio. kr. året før.

Bavarian Nordic fremviste i sit halvårsregnskab en omsætning på 556 mio. kr. og et underskud på 5,3 mio. kr. I første halvår af 2012 endte omsætningen på 445 mio. kr., mens underskuddet var væsentligt større på 168,4 mio. kr. Overskuddet af den primære drift skrumpede til 10 mio. kr. fra 19 mio. kr. tidligere.

Hos Alm. Brand er det fortsat bankdriften, der agerer hæmsko. Alm. Brand Bank skal have tilført 200 mio. kr. i frisk kapital fra moderselskabet, der i andet kvartal havde indtægter på 1819 mio. kr. og et plus på bundlinjen på 24 mio. kr. I samme periode 2012 lå indtægterne på 1802 mio. kr. og nettooverskuddet på 91 mio. kr.

IC Companys, der har skævt regnskabsår, offentliggjorde årstal, der overgik egne udmeldte forventninger med en omsætning på 3314,2 mio. kr. i året. Men overskuddet af den primære drift på 157 mio. kr. var ringere end de beregnede 170-200 mio. kr., som selskabet havde kalkuleret med. I det kommende regnskabsår venter IC Companys en beskeden omsætningsvækst og et driftsresultat, der øges væsentligt.

Aktien i Auriga åbner torsdag med et løft på 2,8 pct. til 184 kr., Bavarian-aktien dykker 2,2 pct. til 66,5 kr., Alm. Brand-aktien mindskes 4 pct. til 19 kr., og IC Companys-papiret falder 0,3 pct. til 145 kr.

Senere torsdag er der regnskaber fra eksempelvis Mols-Linien, Lån & Spar og Sanistål.