Vestas får kæmpesmæk på børsen efter Trump-sejr

Kurserne rasler i øjeblikket ned, mens investorerne sælger kraftigt ud af deres aktiebeholdninger.

Foto: SAUL LOEB.
Læs mere
Fold sammen

Valget af Donald Trump som præsident skaber massiv usikkerhed på de finansielle markeder.

Danske Vestas dykker øjeblikket 12 procent ved dagens børsåbning, mens rederigigaten A.P. Møller - Mærsk falder med knap 5 procent.

Årsagen til, at særligt Vestas falder, ligger i, at Donald Trump flere gange har talt dunder mod vindmøller. Vestas adm. direktør, Anders Runevad, beroligede i går med, at Vestas ikke ser nogen fundamental ændring af markedet i USA, hvis Trump skulle blive valgt. Men det virker markedet altså til at være uenig i.

Ud over Vestas og A.P. Møller - Mærsk falder også de danske bankaktier. Danske Bank, Jyske Bank og Nordea falder med omtrent 4 procent på den danske børs.

​Ifølge cheføkonom i Sydbank, Jakob Graven, er der ingen tvivl om, at onsdagen bliver blodrød på finansmarkederne. Han vurderer dog, at udsvingene kan blive dæmpet af usikkerheden om, hvorvidt Trump kan få sin politik gennemført.

»Selv hvis republikanerne vinder flertallet i Kongressen, vil det sandsynligvis blive svært for Trump at få Kongressens opbakning til blandt andet høje toldmure omkring USA og en kraftig forøgelse af det offentlige underskud, som Trump har lagt op til,« siger Jakob Graven.

Trump-sejren får dog ikke Novo Nordisk eller Carlsberg til at skælve. Novo Nordisk stiger med 3 procent, mens Carlsberg stiger 0,7 procent.

Baggrunden for, Novo Nordisks kursstigning er, at medicinalgiganten har været kraftigt kritiseret af Demokraterne i valgkampen. Den tidligere demokratiske præsidentkandidat Bernie Sanders har blandt andet kritiseret Novo Nordisks prisstigninger i USA og meddelt, at han ville stoppe Novo Nordisk »grådighed«. Men efter valget står det klart, at Donald Trump ikke alene bliver præsident, Republikanerne bevarer også flertallet i begge Kongressens kamre, og det må være en lettelse for medicinalselskaberne, vurderer Per Hansen, der er investeringsøkonom i Nordnet.

Overordnet set er han dog overrasket over, at de danske kursfald ikke er større, end de er, fra morgenstunden.

»Effekten har været overraskende moderat. Jeg tror, det skyldes, at det ser ud til, at aktiemarkedet har opbygget en slags immunitet over for stød. Det her er det tredje store chok til investorerne i år efter olieprisens fald i vinter og derefter Brexit,« vurderer Per Hansen.