Vestas er tilbage på sporet

Væksthistorien Vestas er tilbage på sporet. Efter et svagt regnskab for 1. kvartal 2007 opstod der igen tvivl hos de professionelle investorer om, hvorvidt Vestas var på vej ned i et hul fyldt med kæmpeomkostninger til garantireparationer på store havvindmøller.

Derfor var regnskabet for 2. kvartal, som kom i denne uge, den afgørende lakmusprøve: Var 1. kvartal en enlig uheldig svale, eller var det udtryk for, at der fortsat er rod i butikken?

Med et superflot regnskab for 2. kvartal, er Vestas igen med som et af de børsnoterede selskaber, som de professionelle investorer vil investere langsigtet i for at være med på den grønne vindenergibølge. Vestas er fortsat verdens største producent af vindmøller, og nu er selskabet på vej til at tjene penge – mange penge. Det betyder, at flere langsigtede professionelle investorer vil komme tilbage på banen. Og de lægger ikke så meget vægt på, at Vestas-aktien allerede handles til en ekstremt høj værdiansættelse.

Sådan er det ofte med de langsigtede væksthistorier. Se bare på vindmølleforsyningsselskabet Greentech, som i forhold til selskabets indtjening handles til en absurd værdiansættelse. Men investorerne har en forventning om, at selskabets vindmølleparker om nogle år begynder at producere strøm.

Vestas leverede en overskudsgrad på hele 8,3 procent i 2. kvartal. Det betyder, at driftsoverskuddet var 8,30 kr. ved salg for 100 kr. I 1. kvartal var overskudgraden kun tre procent, og det gav investorerne nervøse trækninger. Nu ser det efterhånden ud til, at Vestas er ved at få styr på de interne forretningsprocesser, herunder kvalitetskontrol, logistik og projektstyring osv. Med hensættelser på hele fem procent også i andet kvartal, er der langt op til en overskudsgrad på 11-12 procent, når Vestas får overstået børnesygdommene med de store havvindmøller, som har stået for hovedparten af garantirepara­tionerne – og dermed udløst hensættelser.

Dermed er Vestas også igen blevet en af de mest interessante aktier på Københavns Fondsbørs. Vi købte aktien til AktieUgebrevets Spekulationsportefølje lige før regnskabet, og det har allerede givet en gevinst på knap 20 procent.