Vestas beholder aktiernes førertrøje

De danske aktier indledte 2013 med et festfyrværkeri af stigninger fra markedets åbning, og hen over middagshandlen glimter kursraketterne fortsat på aktiehimlen antændt af det positive udfald af nattens forhandlinger om budgetpakken i USA.

Læs mere
Fold sammen

Vestas, der i den forbindelse fik en særlig nytårsgave i form af en forlængelse af PTC-ordningen, der giver skattebegunstigelse til amerikanske investeringer i vindenergi, topper eliteindekset, C20, omend kursstigningen for vindaktien reduceret hen over formiddagen.

- Der er tale om en lettelse generelt i hele markedet efter den midlertidige aftale i USA. Det er helt naturligt, og det kan måske holde et par dage endnu, vurderer chefaktiehandler i danske Bank, Mads Zink.

C20-indekset holder sig over 500-niveauet for første gang siden midten af december med en samlet stigning på 1,3 pct. til 502,6. Alle 20 aktier i eliteindekset stiger, men det danske aktiemarkedet ligger lidt efter de europæiske aktier, der brillerer med indeks-stigninger i London, Frankfurt og Paris på et par pct. Forklaringen er Novo Nordisk kun stiger med træge 1,1 pct. til 83,8 kr.

- Pharma-aktierne stiger kun 0,4 pct. i Europa, så den simple forklaring på, at C20 halter efter de europæiske indeks er, at Novo Nordisk vejer så tunkt i det danske indeks, siger Mads Zink

Vestas-aktien stiger 8,5 pct. til 34,6 kr. efter en stigning i morgentimerne på 11 pct. Med forlængelsen af PTC-ordningen vil der nu blive givet skatterabat til vindmølleprojekter - blot de sættes i gang i 2013, og i forhold til den aftale, der udløb ved årsskiftet, hvor rabatten blev givet til projekter, der blev færdiggjort i 2012, er der reelt tale om en to-årig forlængelse.

Hos Nordea er man dog fortsat påpasselige med at anbefale køb af vindmølleaktien.

- Selvom det vil være opmuntrende, hvis ordningen forlænges, er det ikke noget, som for alvor ændrer vores fundamentale holdning til Vestas. Markedsforholdene er stadig meget svære, og usikkerheden stor. Vi mener derfor, at det endnu er for tidligt at købe aktien, selvom den er faldet meget de seneste år, skrev Nordea i sin morgenberetning.

Hos Sydbank er aktieanalytiker Jacob Pedersen lidt mere begejstret - om end ikke uden forbehold:

- Det betyder jo, at en masse af de projekter, der har stået stille på grund af usikkerhed om aftalen, kan komme tilbage på sporet. Jeg vurderer, at det er godt nyt, men det er ikke en holdbar løsning på sigt. Først og fremmest er det dog et vigtigt signal, at man forlænger aftalen, siger han til Ritzau Finans.

Vestas selv regner ikke med den store effekt på aktiviteterne i 2013

- Vi har sagt, at vi regner med totalt at levere 5 GW i 2013. Det holder vi fast i, da det tager noget tid at lave vindmøller og vindmølleparker. Derfor vil vi formentlig ikke se den store effekt på resultatet i 2013, men det kan komme i 2014, hvis vi får flere ordrer på denne her baggrund, siger Jens Velling, der regner med, at Vestas vil få en andel af den øgede aktivitet, som forlængelsen måtte give., siger Jens Velling, pressetalsmand i Vestas, til Ritzau Finans.

Blandt de øvrige C20-aktier har også A.P. Møller - Mærsk og FLSmidth fået en god start på året, efter stigninger i henholdsvis rederi- og mineaktierne i Asien. Mærsk-aktien stiger 2,3 pct. til 43.560 kr., og FLSmidth ligger 2,0 pct. højere i 333,6. Fredag blev en truende strejke blandt havnearbejdere i 14 havne langs øst- og golfkysten i USA afværget.

Bankaktierne nyder også godt af den amerikanske budgetaftale.

- Aftalen giver tryghed, og finansaktier nyder altid godt af øget tryghed, noterer Mads Zink:

Jyske Bank, der vendte tilbage til C20-indekset ved revisionen i december, præsenterer dagens næststørste stigning på 2,3 pct. til 160,7 kr. Nordea-aktien stiger 2,1 pct. til 55,3 kr. og Danske bank-aktien stiger 1,8 pct. til 97,4 kr.

Også Pandora ligger godt til med en stigning på 2,2 pct., mens bunden af C20 udgøres af GN Store Nord, der dog stiger 0,2 pct. til 82,0 kr.

Carlsberg rammes i 2013 af skrappere regler for salg af alkohol på det store russiske marked. Med indgangen til 2013 karakteriseres øl nemlig som spiritus i Rusland, og det betyder blandt andet, at kiosker ikke må sælge øl fra klokken 23.00 om aftenen og indtil klokken 8.00 om morgenen, rapporterer det russiske nyhedsbureau Interfax. De nye regler har dog længe været kendt på aktiemarkedet, der sender Carlsberg 0,9 pct. højere til 559,5 kr.

Blandt sidepapirerne stiger Per Aarsleff 2,9 pct. til 432 kr., selv om aktien fra og med det nye år handles eksklusive retten til udbytte for 2011/12 på 10 kr.