Vestas bedraget for 90 millioner kr.

Vindmøllegiganten Vestas har tilsyneladende været udsat for svindel og bedrageri for 90 mio. kr. i Spanien, fremgår det af en meddelelse fra selskabet til fondsbørsen. (Opdateret)

Foto: Scanpix
"På baggrund af en række uregelmæssigheder i selskabets interne regnskaber, har Vestas Eólica konstateret, at der er begået bedrageri mod selskabet af nuværende og tidligere ledende medarbejdere. Det spanske datterselskab har informeret de spanske myndigheder om disse uregelmæssigheder for at sikre, at forholdene bliver undersøgt, og de nødvendige forholdsregler taget," skriver Vestas i meddelelsen.

De spanske advokater og revisorer, som Vestas har sat på sagen, vurderer, at derer tale om svindel for omkring 90 millioner kroner (12 millioner Euro). Det beløb forventes den forestående efterforskning nu at kaste yderligere lys over.

Bedrageriet er sket ved, at de mistænkte har udstedt falske fakturaer på ikke-eksisterende serviceydelser, som så er blevet udbetalt til selskaber, der helt eller delvist ejes af de mistænkte. Samtidig har de involverede oprettet irmaer med det formål at investere i vindmøller, reservedele og serviceaftaler i Vestas for derved at kunne hvidvaske pengene fra ulovlighederne.

Ledelsen i Vestas Eólica er af den opfattelse, at de mistænkte gennem deres færd har været i stand til at opnå lavere priser eller andre former for kompensationer. På den måde har de involverede selskaber, drevet af den mistænkte personkreds, kunnet opnå priser under markedsniveau, og derved kunnet tilegne sig en ulovlig økonomisk gevinst.

De nævnte uregelmæssigheder er løbende blevet udgiftsført, hvorfor Vestas' fremtidige regnskaber ikke forventes at blive negativt påvirket af svindelen.

Uregelmæssighederne blev opdaget i slutningen af 2008 af det spanske datterselskab. Så snart omfanget og arten af disse uregelmæssigheder stod klart for de spanske advokater og revisorer, tog Juan Araluce, President for Vestas Mediterranean A/S (hvorunder Vestas Eólica hører) kontakt til koncernchef DitlevEngel, Vestas Wind Systems A/S, ligesom de spanske myndigheder blev informeret.

”Der er tale om en trist og meget beklagelig sag, hvor betroede medarbejdere tilsyneladende har svigtet den tillid og det ansvar, der er vist dem”, siger Ditlev Engel.