Vestas-aktionærer har tabt 10 milliarder i 2011

Pengene fosser ud af Vestas-aktionærernes lommer i øjeblikket.

Vestas' koncernchef Ditlev Engel overbeviser ikke investorerne - aktionærerne har siden nytår tabt mange milliarder kroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Henriksen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Aktien, som tilbage i 2008 satte kursrekord omkring de 700 kroner, kan mandag efter et fald på yderligere 5 procent nu erhverves for under 130 kroner.

Sidste års dramatiske fald for Vestas-aktien er i 2011 fortsat med uformindsket styrke. Indtil videre er det blevet til et fald i aktiekursen i år på 30 procent, og målt i værdiforringelse for aktionærerne rundede faldet mandag et kedeligt hjørne på eller 10.000.000.000 kroner.

Finanskrisen har med forsinket styrke ramt vindmøllemarkedet, og derouten er blevet forstærket af gældsproblemer for flere landes økonomier. Nedturen på markedet startede omtrent på samme tid, som mange producenter blev færdige med deres store kapacitetsudbygninger.

Vestas er blandt de aktører, som har investeret kraftigst i fremtidig vækst, hvilket skete i tillid til, at den stærke markedsvækst, man så forud for finanskrisen, ville fortsætte i de kommende år.

Den nuværende overkapacitet på markedet presser nu vindmøllepriserne i bund. Hårdest har priskonkurrencen senest ramt det amerikanske vindmøllemarked, som tidligere ellers var et særdeles lukrativt marked, hvor det var muligt at hente markant højere priser, end eksempelvis på det asiatiske vindmøllemarked.

Sidste år knyttede analytikerne generelt håb om, at Vestas med lanceringen af nye slagkraftige produkter kunne øge sine driftsmarginaler de kommende år. Men med det hårde konkurrencepres er der imidlertid tiltagende skepsis om, hvorvidt det rent faktisk kan lade sig gøre. Flere analytikere peger nu på risikoen for, at Vestas må nedjustere forventningerne til 2011, og samtidig er der fortsat meget ringe tiltro til, at Vestas vil kunne nå sine stort opslåede, langsigtede mål for 2015.