Vestas-aktien forrest i vildt regnskabsridt

Det danske aktiemarked var onsdag domineret af en sand storm af regnskaber, der ramte markedet før åbningen. Vestas stjal dog overskrifterne og fik vind i sejlene, da selskabet opjusterede forventningerne og fyrede direktøren Ditlev Engel, der siden 2005 har personificeret den danske vindmølleproducent.

Samlet lukkede C20 Cap-indekset i et fald på 0,3 pct. i indeks 612,24. Helt i front lagde Vestas sig fra start og ved lukketid kunne den forblæste aktie notere en stigning på 5,4 pct. til kurs 109 efter et fald på 10,9 pct. mandag og en mindre stigning tirsdag.

ADIEU DITLEV ENGEL

Mens talknuserne kunne glæde sig over en opjusteringen af de for selskabet så afgørende pengestrømme var fokus dog på fyringen af Ditlev Engel. Hans position har gentagne gange været til stor debat, men alligevel var tidspunktet overraskende, da Vestas har hevet sig selv op ved håret siden rædselstiden i 2012, hvor aktien sugede grundvand i 24,07 kr.

- Jeg synes, at timingen er overraskende. Vestas er ovre det værste i forhold til de finansielle problemer, og Ditlev Engel er den eneste i den øverste ledelse, der har så indgående kendskab til selskabet. Set over de seneste tre år, har snakken vel aldrig været mindre omkring en Ditlev Engel-afgang, så jeg er meget overrasket over det, siger Sydbanks Jacob Pedersen til Ritzau Finans.

Ditlev Engel selv fik beskeden tirsdag, mens bestyrelsesformanden, svenske Bert Nordberg, på en telekonference fortalte, at bestyrelsen har arbejdet på at finde en ny mand på toppen "i noget tid".

- Vi har arbejdet grundigt med rekruttering i noget tid. Vi udpegede den profil, vi var ude efter, og jeg synes Anders passer rigtig godt, sagde Bert Nordberg om den nye administrerende direktør, Anders Runevad, der kommer fra en stilling i Ericsson.

Vestas' regnskab var i sig selv en blandet oplevelse. Med en omsætning på 1185 mio. euro og et driftsresultat, EBIT, på minus 9 mio. euro skuffede resultaterne markedet. Det blev dog opvejet af positive pengestrømme, der er afgørende for selskabets evne til at afvikle den gæld, der i 2012 bragte vindmølleproducenten i knæ.

Forventningen til de vigtige pengestrømme blev hævet til mindst 200 mio. euro mod tidligere "over 0". Samtidig meldes der om, at det amerikanske marked igen er ved at være i gear, og at man regner med en solid ordreindgang fra den anden side af Atlanten i andet halvår.

FADT CARLSBERG-REGNSKAB

Mens Vestas solede sig i toppen af C20 Cap måtte Carlsberg notere et fald onsdag efter sit regnskab for andet kvartal. Dramatikken var noget under Vestas-niveau, da omsætningen landede på 19,6 mia. kr. mod ventet 19,7 mia. kr., mens driftsresultatet efter særlige poster på 3342 mio. kr. skuffede en smule i forhold til markedets bud på 3446 mio. kr.

Specielt Vesteuropa er fortsat udfordret, og omsætningen i Østeuropa kom ligeledes ind under det ventede i markedet. Carlsberg selv glæder sig over, at bryggeriet har vundet markedsandele i alle sine tre geografiske regioner. Handlerne glædede sig mindre og sendte aktien ned med 1,6 pct. til 554,50 kr.

Uden for C20 var NKT ligeledes regnskabsaktuelle før markedets åbning. Omsætningen i kvartalet var på 4038 mio. kr. mod ventet ifølge estimater indsamlet for Ritzau Finans af SME Direkt 3933 mio. kr. Driftsresulatet, EBIT, endte på 149 mio. kr. mod ventet i markedet 132 mio. kr.

Samtidig bliver der rystet pose i organisationen, hvilket giver en ny ledelsesstruktur. I den forbindelse fratræder Thomas Hofman-Bang, der har stået i spidsen for selskabet siden 1. januar 2006.

- NKT indfører en ny governancestruktur, som betyder, at koncernbestyrelsen fremadrettet vil drive de tre nuværende forretningsområder som selvstændige enheder uden en koncerndirektion som mellemled, skrev NKT i regnskabet.

Det var sød musik i markedets ører, og aktien lukkede 9,4 pct. højere i 249,80 kr. Ifølge Jyske Bank kan stigningen også være grundet i spekulationer om, at NKT bliver splittet op.

Markedet fandt til gengæld falske toner i Sydbanks regnskab for andet kvartal på trods af, at resultatet var langt bedre end ventet. Nettoresultatet endte på 247 mio. kr. mod ventet ifølge SME Direkt 147 mio. kr. Nedskrivningerne var en kende over det ventede, men blev reddet hjem af beholdningsindtjeningen. Aktien faldt 2,8 pct. til 137,60 kr.

ÆGGEBAKKER OG ENTREPRENØR-TAL

Blandt de mindre selskaber faldt ejendomskoncernen Jeudan med 1,8 pct. til 604 kr. på trods af, at man leverede en pæn fremgang i første halvår. Driftsresultat - EBVAT - var på 231 mio. kr. mod 183 mio. kr. i samme periode året før. Selskabet fastholdt forventningerne til hele året, hvor det venter et driftsresultat på 430-470 mio. kr.

- Resultatet i andet kvartal og dermed første halvdel af året finder vi tilfredsstillende. Det er samtidigt glædeligt at konstatere, at Jeudan gennem mange år har evnet at opnå en stigende indtjening, sagde Niels Heering, formand for Jeudans bestyrelse.

Brdr. Hartmann, der blandt andet gør sig i produktion af æggebakker, omsatte for 370 mio. kr. i andet kvartal mod 358 mio. kr. i den tilsvarende periode et år tidligere, mens driftsresultatet (EBIT) faldt en smule til 15 mio. kr. mod 17 mio. kr. i andet kvartal 2012. På bundlinjen leverede selskabet til gengæld et plus på 13 mio. kr. mod et overskud på 12 mio. kr. i andet kvartal i fjor.

Arbejdet for at styrke lønsomheden bliver fortsat, men investorerne ville have syn for sagen og aktien lukkede uændret i 133 kr.

KAPITALINDSPRØJTNING GAV BRØNDBY-OPTUR

Brøndby blandede sig i topstriden på fondsbørsen med en stigning på 10,5 pct. til 2,95 kr. Det skete efter den trængte fodboldklub tryllede ekstra 120 mio. kr. frem i rettet emission, hvoraf investoren Jan Bech Andersen står for 65 mio. kr. Det sker få måneden efter, at klubben rejste over 100 mio. kr. på aktiemarked for at undgå at gå under i foråret.

Årsagen er ifølge klubben, at storaktionæren Jan Bech Andersen er blevet så begejstret for selskabets planer for en genrejsning, at han har tilbudt kontant at nytegne aktier. Selskabet inviterer også andre aktionærer til at deltage.

Tirsdag faldt aktien efter en overraskende nedjustering og et tab i første halvår på over 25 mio. kr.

Parken Sport & Entertainment steg 4,0 pct. til 79 kr. efter fyringen af cheftræner Ariel Jacobs og ansættelsen af Ståle Solbakken.