Verdenspremiere: Nu kan du satse på bitcoins på reguleret børs

Den svenske del af Nasdaq-børsen bliver den første regulerede børs i verden, der tilbyder handel med certifikater bundet op på bitcoins. Eksperter advarer dog stadig om stor risiko ved investeringerne.

Bitcoin-relaterede certifikater, også kaldet ETNere, kan nu for første gang handles på en reguleret børs. Fold sammen
Læs mere
Foto: KAREN BLEIER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De er bare lidt mere risikovillige og fremme i skoene på den anden side af Øresund, når det kommer til alternative investeringer.

Det er endnu engang blevet illustreret efter, at Nasdaq Stockholm i dag har åbnet for handel med Bitcoin Tracker One - et certifikat der følger kursen på den elektroniske valuta Bitcoin. Certifikaterne er udstedt af det svenske selskab XBT Provider, en del af KNC Group, der er en af de største spillere på det globale bitcoinsmarked.

Den svenske del af Nasdaq bliver kontrolleret af det svenske finanstilsyn, og bliver dermed den første regulerede børs i verden, der tilbyder handel med bitcoinbaserede produkter.

»Ved at gøre det let og sikkert at investere i Bitcoins håber vi at fjerne de begrænsninger, der tidligere har forhindret individer og virksomheder fra at investere aktivt i dét, vi tror på er fremtiden for penge,« siger Alexander Marsh, CEO hos XBT Provider i en pressemeddelese fra Nasdaq Stockholm.

Adam Kostyál, der er ansvarlig for europæiske børsnoteringer hos Nasdaq, tilføjer, at børsnoteringer generelt har en positiv effekt for gennemsigtigheden og prisdannelsen i et marked.

»Det her bør derfor hjælpe med at informere institutionelle og individuelle investorer, som søger investeringer, der er eksponeret mod bitcoins via produkter som dette,« siger han i pressemeddelelsen.

Hos finanshuset Formuepleje mener aktiestrateg Otto Friedrichsen dog ikke, at den svenske verdensnyhed som udgangspunkt bør give investorer mere appetit på bitcoins.

»Vores fokus er på, hvad der skaber værdi - dsvs. indtjening, sikkerhed og stabilitet.  Og der mener jeg stadigvæk, at den største udfordring i forhold til bitcoins er den samme, nemlig at der ikke er et underliggende aktiv, der skaber værdi,« siger han til Berlingske Business.

Han vil dog ikke udelukke, at lanceringen i Sverige alligevel kan skabe lidt interesse i investorkredse.

»Hvis man har en forventning om, at bitcoins vil stige i værdi, så har man nu en mulighed for at profitere,« siger han.

Heller ikke hos Dansk Aktionærforening er direktør Jens Møller Nielsen ellevild over den nye mulighed for at handle med certifikater bundet op på en valuta, som mange eksperter definerer som et »luftkastel.« Og bitcoins er heller ikke noget som foreningens medlemmer generelt har vist interesse for.

»Overhovedet ikke. Det er endda sjældent, at vi hører fra medlemmer, der overvejer at spekulere i valuta i det hele taget,« siger han og fortsætter:

»Og man bør også være opmærksom på den høje risiko.«