Verdens største statsinvestor i storudsalg af Danske Bank og Nordea-aktier

Norske Oljefondet har købt stort op i danske og svenske bankaktier. Men statsfonden har nu solgt ud af aktierne i to - og kun to - nordiske banker: Danske Bank og Nordea.

Foto: JESSICA GOW

Danske og svenske bankaktier? Ja tak. Nordea og Danske Bank-aktier? Nej tak. Nogenlunde sådan lyder den opsigtsvækkende beslutning fra en de globale investeringsmarkeders tungeste aktører, den norske statslige investeringsbank NBIM - bedre kendt som Oljefondet. Det skriver Finans.

En gennemgang af fondens investeringer foretaget af Finans viser, at Danmarks og Sveriges respektivt største to banker som de eneste nordiske bankaktier har været på udsalgslisten hos Oljefondet i løbet af 2017. Et år, der har været præget at seriøse ridser i den etiske lak for begge banker.

Fonden ønsker dog ikke at kommentere, om salget skyldes, at aktierne i fondens optik skulle være overvurderet, om det er de etiske udfordringer, eller om det er en kombination. Oljefondet har dog heller ikke ønsket direkte at afvise, at der ligger etiske overvejelser bag udsalget.

Lektor på CBS og ekspert i etiske investeringer Steen Vallentin peger på, at den slags overvejelser efterhånden for især socialt ansvarlige investorer er svære at komme uden om.

»For investorer med fokus på social ansvarlighed er forventninger om tillid, gennemsigtighed og god governance noget af det vigtigste for bankerne at leve op til. Det er forventninger, som Danske Bank og Nordea i flere tilfælde har skuffet fælt,« siger Steen Vallentin, der understreger over for Finans, at han ikke kan udtale sig specifikt om Oljefondets salg af aktier.

Langt de fleste bankanalytikere tror på, at der er mere at tjene på især Danske Bank, men også Nordea-aktien. Men Handelsbankens bankanalytiker, Thomas Eskildsen, hælder dog mest til, at der først og fremmest er tale om en økonomisk beslutning fra Oljefondets side:

»Spørgsmål om etik kan godt indgå i investeringsbeslutningen, men var det primært det, så skulle man jo have solgt helt ud af aktien. For mig ligner det i højere grad en allokering væk fra Danske Bank og Nordea til fordel for de øvrige nordiske finansaktier,« siger Thomas Eskildsen til Finans.