Verdens oliebroderskab skærer i produktionen

En kilde i Opec fortæller til nyhedsbureauet Reuters, at medlemslandene onsdag er blevet enige om at mindske den daglige olieproduktion fra 33,6 mio. tønder til 32,5 mio.

Formand for OPEC Mohamed Hamel, OPEC præsident Qatars energiminister Mohammed bin Saleh al-Sada og OPEC genealsekretær rMohammad Barkindo Fold sammen
Læs mere
Foto: CHRISTIAN BRUNA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

 

Det er første gang siden 2008, at foreningen af olieeksporterende lande, Opec, har valgt at skære i den daglige olieproduktion.

Olieprisen er faldet markant siden midten af 2014, hvor en tønde olie hentet i Nordsøen blev solgt for et pænt stykke over 100 dollar.

Nu er prisen langt under det halve, og det gør ondt i lande som Saudi-Arabien, der har baseret mere eller mindre hele sin økonomi på oliepenge.

En delegeret ved Opec-mødet i Wien bekræfter ligeledes oplysningen til nyhedsbureauet Bloomberg.

En aftale om sænkelse af olieproduktionen er dog ikke blevet bekræftet fra officielt hold.

Det ventes, at der bliver et officielt pressemøde klokken 16 onsdag.

Bloomberg skriver, at prisen for en tønde Nordsø-olie steg 7,6 pct. til 49,9 dollar, umiddelbart efter at medierne begyndte at skrive om den nye aftale.

Når sammenslutningen er solidarisk har den stor indflydelse på olieprisen. Eksempelvis tredoblede organisationen olieprisen i 1973, da man skar voldsomt i produktionen.

Det resulterede i Danmark i billøse søndag.

Opec, der blev startet i 1960, producerer lidt over 40 pct. af al den olie, der bliver brugt i verden.