Vending på aktiemarkederne: Plusser over hele verden

Nikkei-indekset er mandag morgen sluttet i et plus på 7,2 procent og varsler dermed et muligt stemningsskifte efter uger med fald. I Kina udeblev de store kursfald også, men de europæiske markeder er åbnet i beskedent plus.

Foto: Andrew Renneisen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter flere uger med noget nær kaotiske tilstande på verdens markeder har de asiatiske natten til mandag dansk tid lagt et spor, der muligvis kan borge for bedre tider.

Det toneangivende Nikkei i Japan sluttede i et plus på 7,6 procent i kølvandet på en mareridtsuge, hvor man faldt 11 procent. Det er sket på trods af, at nye nøgletal fra Japan blotlagde, at økonomien i landet skrumpede med 1,4 procent i 2015.

Hos naboerne i Kina havde analytikere på forhånd frygtet det værste, efter børserne har holdt lukket i forbindelse med det kinesiske nytår, men her står CSI300-indekset, der tæller de største børsnoterede virksomheder, mandag morgen dansk tid til et fald på -0,5 procent, mens børsen i Shenzen ligger stabilt omkring minus 0,04 procent.

De optimistiske toner fra Asien synes at have forplantet sig hos investorerne på de europæiske markeder, der over en fælles kam er startet pænt ud mandag morgen. Aktierne i det danske eliteindeks, C20, stiger kraftigt fra mandag morgen med godt 4,3 procent, mens tyske DAX er åbnet i et plus på 2,1 procent. Britiske FTSE står aktuelt i 1,7 procent.

Det efterlader det gode spørgsmål, hvad der mon har forandret sig siden sidste uge, hvor topchefer og analytikere ligefrem dristede sig til at afskrive 2016. Ifølge investeringsøkonom Per Hansen kan denne »kapitalution« faktisk have bidraget positivt.

»Investorerne har i et vist omfang givet op med hensyn til 2016. Ikke blot er året startet skidt, men svagere vækst, Kina uro og ikke mindst masser af geopolitik presser forventningerne for 2016. Lavere forventninger i kombination med centralbankmedvind kan være en god cocktail. Det er ikke kun en bedre nyhedsstrøm, men en mindre negativ en af slagsen, som virker forandrende,« siger han i en skriftlig kommentar.

Han hæfter sig også ved de stigende oliepriser fredag.

»De som har ventet længst og mest tålmodigt på at priserne igen begyndte at stige, kan have kapituleret og besluttet sig for ikke at »ventel ængere«. Måske er det denne »kapitulation«, som gav især olien et spark bagi. Lavere og fortsat faldende råvarer har været investorernes negative ledetråd i nogle måneder. Selv om råvarerne ikke nødvendigvis stiger markant, kan fornemmelsen for at de laveste niveauer kan være passeret, give en lettelse,« mener Per Hansen.