Valutamarkedet i midlertidig balance

Den markante dollarstyrkelse, der fulgte i kølvandet af det pengepolitiske møde i den amerikanske centralbank, Federal Reserve, onsdag, er fredag morgen afløst af en i hvert fald midlertidig stabilisering.

Arkivfoto. Den markante dollarstyrkelse, der fulgte i kølvandet af det pengepolitiske møde i den amerikanske centralbank, Federal Reserve, onsdag, er fredag morgen afløst af en i hvert fald midlertidig stabilisering. Fold sammen
Læs mere
Foto: SPENCER PLATT

Styrkelsen er opstået af en udvidelse at renteforskellen mellem dollar og henholdsvis yen og euro, hvilket har sendt den amerikanske valuta til et mangeårigt topniveau over for euro, mens der ikke er langt til et tilsvarende niveau over for japanske yen.

Man skal tilbage til september 2002 for at finde et tilsvarende forhold mellem den dengang nyintroducerede fællesvaluta, euro, og dollar, mens det for yens vedkommende er ti måneder siden, at det nuværende niveau sidst blev set.

Dollar toppede over for yen i dette årti i godt 125 yen i forsommeren 2015, mens der skal kigges helt tilbage til 2002 for at finde højere dollarniveau.

- Det vil ikke være overraskende, hvis dollar skal op at røre ved 2016's højdepunkt på 121,69 yen inden årets udgang på grund af den igangværende momentum i stigende aktiekurser, højere renter og dollarudsving, siger chefstrateg Kyosuke Suzuki fra Société Générale i Tokyo til Bloomberg News.

Chefstrategen henviser til teknisk analyse, der indikerer, at den amerikanske dollar rider på en bølge af støtte.

Société Générales strateg er ikke ene om at forudsige en styrkelse af dollar. Også Deutsche Bank Securities og Westpac Banking i Sydney ser 120 yen per dollar overskredet inden årsskiftet, mens ANZ Bank New Zealand peger på det nuværende dollarfokus.

- Det handler om dollar i øjeblikket. Den amerikanske økonomi vokser, og arbejdsmarkedet er i bedring, så monetær normalisering er en god ting, og markederne har reageret på det som sådan, siger cheføkonom Cameron Bagrie fra ANZ Bank New Zealand i Wellington ifølge Bloomberg News.

Euro koster fredag morgen 1,0430 dollar mod 1,0405 dollar torsdag eftermiddag.

Dollar koster samtidig 118,15 yen mod 118,50 yen torsdag eftermiddag, mens der går 123,25 yen på en euro fredag morgen mod 123,30 yen torsdag eftermiddag.