Valuta: Schweizerfranc i svageste niveau mod dollar i seks uger

Foto: Johan Gadegaard

Schweizerfranc ligger tirsdag middag i det svageste niveau mod dollar i seks uger, eller siden den schweiziske nationalbank (SNB) chokerede den finansielle verden ved at droppe loftet over sin valuta mod euro.

Der kom tirsdag morgen ellers opløftende nøgletal for den schweiziske økonomi, som i fjerde kvartal viste sig at være steget 0,6 pct. på kvartalsbasis, hvilket var dobbelt så meget som ventet af økonomerne ifølge et estimat fra

Mere interessant bliver det dog at se tallene for første kvartal, hvor de første nationaløkonomiske effekter fra SNB's overraskende beslutning 15. januar om at fjerne kursloftet - eller gulvet om man vil - for franc over for euro vil vise sig. Det er måske også årsagen til, at dagens ellers opløftende væksttal ikke har ført til en styrkelse af landets valuta - men snarere tværtimod.

Schweizerfranc handler tirsdag ved 12.30-tiden lettere svækket i 0,9617 per dollar, og den har dermed tabt næsten 12 pct. af sin værdi i forhold til lukkeniveauet den dag, hvor loftet mod euro blev brudt medio januar. Før bruddet lå kursen dog omkring 1,02 franc per dollar.

Efter at SNB på den - for låntagere i schweizerfranc - skæbnesvangre dag i januar måtte opgive at holde kursen på euro-schweizerfranc under 1,20, faldt kursen efterfølgende til 0,99 franc per euro. Siden har kursen i dette valutakryds også rettet sig noget til et aktuelt niveau omkring 1,073 schweizerfranc per euro.