Valuta: Lav oliepris sætter den norske krone under pres

Når olieprisen er lav, så kommer den norske krone under pres. Mandag middag koster en dollar 8,2652 norske kr. mod 8,2260 norske kr. fredag klokken 17.00.

- Det er den vedvarende lave oliepris, der gør ondt. Vi ser svækkelsen af den norske kr. ene og alene på grund af olieprisen, siger Leander Dreyer, der er valutaanalytiker i Jyske Bank, til Ritzau Finans.

- Vi så, at olieprisen faldt "over night" med over 1,5 pct. på vores nærmarkeder. Og når olieprisen falder så meget, så kan det også mærkes på den norske kr., uddyber valutaanalytikeren.

Det er fortsatte tegn på de internationale råvaremarkeder på overudbud og svigtende efterspørgsel, der bliver ved med at spille ind. Oliepriserne ser dermed igen ud til at være på vej ned, og der er ikke meget udsigt til, at stemningen vil vende. Mandag middag ligger prisen på en tønde af den europæiske referenceolie, Brent, i 48,93 dollar mod 49,40 dollar fredag eftermiddag.

Problemet for den norske valuta og norsk økonomi er, at markederne nu er begyndt at regne flere effekter, såsom fyringsrunder og produktionsstop, ind.

- Når olieprisen ligger under 60 dollar, gør det ondt på den norske oliesektor. Og jo flere dage, vi handler under 60, desto mere vil det sprede sig. Det bekymrende er, at prisen bliver ved med at ligge der, siger Leander Dreyer.

- Alle anden og tredje runde-effekter (fyringer og produktionsstop, red.), som den norske økonomi vil rammes af, indregnes lige nu, da Brent-olieprisen bliver ved med at være under 60 dollar. Jo længere tid vi er der, jo større negativ effekt vil der være på den norske krone, siger han.