Valuta: Kupforskrækkelsen fra Tyrkiet lægger sig

Den værste forskrækkelse, der ramte valutamarkedet fredag aften med det tyrkiske kupforsøg, ser ud til at have lagt sig mandag morgen på valutamarkedet.

Læs mere
Fold sammen

Da meldingerne begyndte at tikke ind om kupforsøget mod Præsident Tayyip Recep Erdogan solgte investorerne tyrkiske lira i stor stil og søgte blandt andet ly i den japanske yen, der ses som en sikker havn.

Men efter at der i løbet af weekenden, mens de store valutamarkeder har været lukket, er kommet mere kontrol over situationen i Tyrkiet, har markedsdeltagerne besindet sig.

Mandag morgen handles yen i en kurs på 105,44 per dollar og dermed kun en anelse lavere end de 105,55 yen, der var niveauet før meldingerne fra Tyrkiet. Valutakrydset var ellers nede at vende i 104,65 yen sent fredag aften, da det så allermest kaotisk ud i Ankara og Istanbul.

LIRA BANKET NED

Den tyrkiske lira bærer dog stadig præg af urolighederne. Den blev svækket til i omegnen af 3,050 per dollar fredag aften - et dyk på mere end 5 pct. fra en pris på 2,890 lira per dollar før nyhederne fredag.

Dollar blev styrket over for euro af uroen, da kursen blev sendt fra 1,1070 dollar per euro til 1,1025 dollar på få timer fredag, men mandag morgen er kursen næsten tilbage til samme niveau - ved 6.30-tiden koster en euro 1,1063 dollar.