Valuta: Flugten fra pund fortsætter

Dønningerne efter fredagens britiske EU-afstemning sender stadig voldsomme bølger gennem valutamarkedet mandag morgen.

Arkivfoto: Britiske pund. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann

Investorerne har haft weekenden til at evaluere udfaldet af fredagens afstemning, og pundet er igen i skudlinjen og sendes yderligere i knæ i mandagens tidlige handel, hvor sterling falder til det svageste niveau over for dollar i 31 år.

USIKKER FREMTID FOR STORBRITANNIEN OG PUND

Premierminister David Cameron indgav fredag sin afskedsbegæring, og i weekenden har Skotlands førsteminister, Nicola Sturgeontruer, været med til at stikke en pind i hjulet på den britiske EU-tilbagetrækning og samtidig fastslået, at Skotland i allerhøjeste grad kan stå foran et brud med Storbritannien.

»Det bliver en særdeles hård uge. Medmindre man som investor har en virkelig stærk mening om retningen den ene eller den anden vej, skal man være modig for at starte med at købe ind. Det vil blive en meget volatil uge, og investorerne er bange for at positionere sig,« siger senior investeringsrådgiver James Audiss fra Shaw and Partners i Sydney til Bloomberg News.

STOR YEN-EFTERSPØRGSEL

Investorernes stor-udsalg af pund giver samtidig voldsom efterspørgsel efter japanske yen, der modsat pund står som eksponent for sikkerhed.

Oven i de mange gode grunde til investorernes usikkerhed, stiger frygten for intervention fra især Japans side, efter at en G7-erklæring i weekenden ikke gentog forpligtelsen om at acceptere "markedets valutakurser" og afstå fra "valutakursmål".

Pund sterling koster mandag morgen 1,3395 dollar mod 1,3635 dollar fredag eftermiddag, mens euro samtidig koster 0,8225 pund mod 0,8150 pund fredag eftermiddag.

Euro koster mandag morgen 1,1015 dollar mod 1,1115 dollar fredag eftermiddag.

Dollar koster samtidig 101,90 yen mod 102,15 yen fredag eftermiddag, mens der går 112,25 yen på en euro mandag morgen mod 113,55 yen fredag eftermiddag.