Valuta: Eurobegejstring vokser på baggrund af svækket dollar

Den fælleseuropæiske valuta, euro, ligger fredag morgen på et af de stærkest niveauer over for dollar på valutamarkedet siden årsskiftet 2014-2015.

Foto: Iris Fold sammen
Læs mere

Den fælleseuropæiske valuta, euro, ligger fredag morgen på et af de stærkest niveauer over for dollar på valutamarkedet siden årsskiftet 2014-2015.

Efter torsdagens pengepolitiske møde i Den Europæiske Centralbank (ECB) pointerede centralbankens topchef, Mario Draghi, at hovedparten af beslutninger om ændringer i pengepolitikken sandsynligvis vil blive taget i oktober.

Det var bekræftelse nok for de spekulative investorer til at styrke troen på en begyndende tilbagerulning af de massive lempelser, som centralbankens politik går ud på.

Og selv om Draghi bemærkede, at ECB skal tage højde for svækkelsen af inflationsudviklingen på grund af den stærke euro og derfor sænkede inflationsfremskrivningerne for at afspejle den styrkede valuta, valgte investorerne at kaste sig over den fælles mønt.

»Euroen blev købt på omtale af tilbagerulning fra muligvis i begyndelsen i oktober. Men ECB lød temmelig afdæmpet samlet set, og euro burde egentlig have været solgt som svar - især med faldet i de tyske renter,« siger senior valutastrateg Junichi Ishikawa fra IG Securities i Tokyo til Reuters.

Det er dog ikke alene det tyske renteniveau, der bestemmer styrken af euro kontra dollar. Også de amerikanske renter er på kraftigt retræte, og når det tages i betragtning, er den tidligere rentefordel for dollar indskrumpet.

»Euroen klarede sig takket være den underliggende dollarsvaghed. Dollar er under pres fra mange fronter, der spænder fra træg inflation og Trump-risiko til geopolitiske bekymringer,« påpeger Junichi Ishikawa.

Den fremherskende svaghed for dollar fremgår af forholdet til yen, der også står stærkere fredag morgen.

Euro koster fredag morgen 1,2070 dollar mod 1,2005 dollar torsdag eftermiddag, og dollar koster samtidig 108,20 yen mod 108,35 yen torsdag eftermiddag.

Dermed går der 130,60 yen på en euro fredag morgen mod 130,05 yen torsdag.

/ritzau/FINANS