Valuta: Euro underdrejet allerede inden ECB's starter lempelser

Den fælleseuropæiske valuta - euro - ligger fortsat underdrejet mod amerikanske dollar og japanske yen fredag morgen.

Læs mere
Fold sammen

Faldende renter i Europa svækker den fælles mønt i takt med, at spændet mellem renterne i Europa og de andre store økonomier - og især i USA - stiger.

Torsdag faldt den syvårige tyske rente under nulpunktet, mens de tilsvarende amerikanske renter viste en stigende tendens.

Det har øget spændet til det højeste niveau i syv år allerede inden Den Europæiske Centralbank er begyndt på det opkøbsprogram, som efter års tøven endelig skal prøve at få lidt gang i den europæiske økonomi og holde deflationen fra døren.

- Tendensen er fortsat for en stærkere amerikanske dollar. Når Federal Reserve rent faktisk begynder at stramme, vil spekulationen over, hvornår den næste renteforhøjelse kommer og hvor stor den bliver, begynde. Det er det som kommer til at bestemme styrkelsen af den amerikanske dollar.

De usædvanligt kraftige valutakurs udsving mellem de store valutaer skal ses i lyset af de respektive centralbankes forsøg på af devaluere sig til økonomiske fordele. USA har pumpet utallige milliarder dollar ud gennem ikke mindre end tre kvantitative lempelses programmer, og Bank of Japan er i fuld gang med at oversvømme de japanske finansmarkeder med likviditet gennem enorme obligationsopkøb.

Kurssvingene giver kraftige efterdønninger i mange af de mindre økonomier, der uforvarende er blevet kastebold mellem Federal Reserve, Bank of Japan og ECB. Tiden med forholdsvis stabile valutakurser - og dermed en solid base for en høj økonomisk vækst i de nye økonomier - har fået et skud for boven med kraftigt styrkede valutaer, da de mange gamle-verdens likvider forsøger at finde et højt afkast i de forholdsvist højtforrentede højvækstlande.

Det har presset Malaysia, Indonesien og andre af de mindre lande i Sydøstasien til at gennemføre lempelser for at holde valutakursen nede, mens andre er fanget i interne økonomiske problemer som for eksempel boligbobler og derfor må se passivt til, mens den lokale valuta presse økonomien i knæ.

Fredag morgen koster euro 1,1215 dollar mod 1,1220 dollar torsdag eftermiddag, og dollar koster 119,15 yen mod 119,25 yen torsdag.

Der går samtidig 133,60 yen på en euro mod 134,00 yen torsdag eftermiddag.