Valuta: Euro presses af catalansk løsrivelsesuro

Folkeafstemningen om Cataloniens løsrivelse fra Spanien svækker euroen mandag morgen. Fold sammen
Læs mere
Foto: REUTERS/Susana Vera

Den fælleseuropæiske valuta, euro, svækkes mandag morgen, hvor investorerne skuer mod det nordlige Spanien og uafhængighedsvalget i Catalonien.

Likviditeten er tynd i den asiatiske handel mandag, idet Kina, Sydkorea, Hong Kong og Indien er lukket for helligdage.

Ved søndagens afstemning støttede 90 pct. af de afgivne stemmer Cataloniens løsrivelse fra Spanien ifølge foreløbige optællinger.

En talsmand for Cataloniens regering oplyser til Reuters, at godt 2 mio. cataloniere var positivt indstillede på ønsket om, at Catalonien bliver en selvstændig stat i form af en republik.

Talsmanden oplyste ved samme lejlighed, at 2,3 mio. mennesker afgav deres stemme, hvilket svarer til en valgdeltagelse på 42,3 pct.

Folkeafstemningen var på forhånd erklæret ulovlig af den spanske regering og højesteret, og politiet forsøgte ved en række valgsteder at fjerne valgbokse og stemmesedler og at forhindre folk i at komme ind og stemme.

Og alt imens chefen for Cataloniens regionalregering åbnede døren for en eventuel uafhængighedserklæring fra Spanien, erklærede den spanske premierminister, Mariano Rajoy, søndag aften, at der ikke har fundet en folkeafstemning sted i Catalonien, men betegnede valghandlingen som et angreb på retsstaten.

Fra Japan viser den kvartalsvise Tankan-rapport fra Bank of Japan, at de store producenter i tredje kvartal er mere optimistiske over de forretningsmæssige udsigter end i et årti. Samtidig peger centralbank-undersøgelsen på, at landets økonomiske opsving er ved at få tryk på kedlerne takket være robust global efterspørgsel.

Tallene kan hjælpe premierminister Shinzo Abe, når han forsøger at overbevise vælgere om, at hans »Abenomics« stimuleringspolitik virker ved parlamentsvalget 22 oktober.

»Hvis resultaterne opfattes som et dårligt resultat for Abe's parti, så kan nogle investorer se det som begyndelsen på slutningen af hans 'Abenomics', hvilket betyder enden på den yen-svækkende tendens,« vurderer chefstrateg Masafumi Yamamoto fra Mizuho Securities i Tokyo over for Reuters.

Euro koster mandag morgen 1,1775 dollar mod 1,1820 dollar fredag eftermiddag, og dollar koster 112,85 yen mod 112,45 yen fredag eftermiddag.

Dermed går der 132,90 yen på en euro mandag morgen mod 132,90 yen fredag eftermiddag.

/ritzau/FINANS