Valuta: Dollarbegejsterede spekulanter ved at få kolde fødder

Nogle af de ellers så dollarbegejsterede spekulative valutainvestorer er begyndt at få kolde fødder, når det gælder den ellers gennem lang tid skråsikre holdning om, at dollar vil styrkes, når Federal Reserve sætter gang i sidste del af normaliseringsprocessen af pengepolitikken.

REUTERS/Brendan McDermid Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN MCDERMID
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For set fra den amerikanske centralbanks perspektiv har den amerikanske valuta nået skyhøje niveauer. Og det kan lægge en kraftig dæmper på både styrken og hastigheden i rentestramningerne.

Fredag nåede centralbankens handelsvægtede indeks et 12-årig højdepunkt i takt med at flugten fra de nye økonomier - og ikke mindst de store amerikanske handelspartnere Kina og Mexico - satte ind og styrkede dollar trods en ellers yderst statisk udvikling kontra de andre hovedvalutaer.

Så mens de fleste økonomer og markedsdeltagere venter, at Federal Reserve øger renten fra nær nul på onsdag, kan den styrkede handelsvægtede dollar reducere aggressiviteten i rentestramningscyklussen.

De 10 pct. styrkelse,som den handelsvægtede dollar har været udsat for i år, har allerede gjort det sværere for den pengepolitiske rentekomité, Federal Open Markedt Committee, at nå sit inflationsmål på 2 pct. på grund af effekten på importerede varer.

»Federal Reserve ønsker måske at komme videre med stramningscyklus-planerne - men virkelig med en meget klar gradvis tilgang. Risikoen er for en blød renteudsigt, som kan sende dollar lavere, især i forhold til euro og yen«, vurderer portefølje manager Alessio de Longis fra Oppenheimer Funds i New York til Bloomberg Television.

Andre steder slås den bløde tone i markedet i forhold til dollar hen med "nervøsitet".

»Markederne er en smule nervøse op til mødet i Federal Reserve. Skal jeg pege på noget, er det tendensen for en lidt blødere dollar, som generelt bare handler om at forsvare den nuværende positionering, i stedet for at øge den yderligere«, siger valutastrateg Sam Tuck fra ANZ Bank New Zealand i Auckland til Bloomberg News.

Det er udsigten til en større pengepolitisk divergens mellem Federal Reserve og Den Europæiske Centralbank og Bank of Japan, som allerede har styrket dollar mere end 8 pct. i nominelle termer i år.

Tirsdag morgen koster euro 1,1020 dollar mod 1,1035 dollar mandag eftermiddag.

Dollar koster samtidig 120,95 yen mod 120,65 yen mandag eftermiddag, mens der går 133,30 yen på en euro mod 133,15 yen mandag eftermiddag.