Valuta: Dollar fastholder styrke efter skiftet fokus

Grækenland er for en stund trådt ned fra scenen på de finansielle markeder, og det giver i stigende grad fokus på faktiske økonomiske nøgletal - noget, der lige nu kommer den amerikanske dollar til gode.

Foto: KIM HONG-JI

Fredag eftermiddag er dollar styrket yderligere en smule til 1,0878 dollar per euro mod 1,0908 dollar per euro ved dansk lukketid torsdag. Sidste fredag skulle man betale 1,1162 dollar for en euro.

Fokus er skiftet, efter at der er blevet forhandlet en aftale om en ny hjælpepakke til Grækenland på plads, og efter at chefen for den amerikanske centralbank (Federal Reserve), Janet Yellen, i denne uge gentog over for Kongressen i USA, at det vil være passende med en renteforhøjelse senere på året.

- Fokus er skiftet helt væk fra Grækenland og over på især USA og en forventning om en renteforhøjelse senere på året. Det giver en stærk dollar og en svag euro, siger Niels Christensen, der er valutastrateg hos Nordea, til Ritzau Finans.

- Yellen gentog, at når Fed begynder at hæve renten, kommer det ikke til at gå stærkt. Markedet havde samtidig frygtet, at hun måske ville blive mere dueagtig, men det blev hun ikke i talerne i denne uge, fortsætter han.

Med til at styrke troen på den amerikanske økonomi er også, at de globale forhold rundt om USA igen er mere rolige. Der er mere ro på situationen omkring det kinesiske aktiemarked, der er en aftale på plads omkring Grækenland, og så er der forhandlet en atomaftale på plads med Iran - med det forbehold, at den bliver godkendt i Kongressen i USA.

- Det er i hvert fald ikke forværringer af de globale forhold, og det gør Federal Reserve mere fast i troen - også på en renteforhøjelse, siger Niels Christensen.