Valuta: Britisk pessimisme sender pundet i bund

Formiddagens skuffende nøgletal fra Storbritannien sender pund på retur fredag eftermiddag, mens de sløje tal puster til markedets forventninger om lempelser fra den britiske centralbank, Bank of England.

De britiske PMI-tal for juli skuffede over en bred kam, og fremstillingsindustrien var det eneste lille lyspunkt i målingerne, efter at briterne i slutningen af juni stemte for at forlade EU-samarbejdet. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN MCDERMID

De britiske PMI-tal for juli skuffede over en bred kam, og fremstillingsindustrien var det eneste lille lyspunkt i målingerne, efter at briterne i slutningen af juni stemte for at forlade EU-samarbejdet.

PMI for fremstillingsindustrien faldt til 49,1 fra 52,1. Her var der ventet et større fald til 48,7. Den store og tunge banksektor indgår i serviceindekset, der skuffede markant. Det indeks faldt til 47,4 mod ventet 48,7 og 52,1 i juni.

Faldet i serviceindekset vidner dermed om det laveste aktivitetsniveau, siden finanskrisen rasede i starten af 2009, skriver Sydbanks makroanalytiker Kim Blindbæk i en kommentar, der kalder faldet for alvorligt.

De sløje nøgletal betyder, at investorerne vender blikket mod den britiske centralbank, Bank of England, der nu i endnu højere grad forventes at komme med lempende tiltag.

»Stemningen i servicesektoren vidner om en temmelig kraftig forringelse i de økonomiske forhold i kølvandet af brexit-afstemningen. Det kommer til at have en indflydelse på, hvad markedet forventer af Bank of England,« siger Jeremy Stretch, strateg hos Canadian Imperial Bank of Commerce, til Bloomberg News.

Bank of Englands første rentemøde efter afstemningen fandt sted 14. juli, men banken overraskede og fastholdt renten, mens økonomerne havde ventet en rentesænkelse.

Pund koster fredag eftermiddag 1,3094 dollar mod 1,3191 dollar torsdag eftermiddag, mens euro samtidig koster 0,8413 pund mod 0,8336 pund torsdag eftermiddag.