Vækstfrygt giver guldfeber mens oliedrop accelererer

De internationale råvaremarkeder rystes som de øvrige finansielle markeder af en markant stigende frygt for en global afmatning.

De internationale råvaremarkeder, mens guld har status som en sikker investering. Fold sammen
Læs mere
Foto: LEONHARD FOEGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Og igen går det ud over olie og andre basis-råvarer, mens gulds status som sikker investering i usikre tider får det ædle metal til at skinne som katteskidt i måneskin.

Oliepriserne viser fortsat en vigende tendens, og det store udbud ser ikke ud til at forsvinde lige med det samme.

Samtidig får skuffende PMI-data fra den kinesiske fremstillingssektor igen investorerne til at frygte for nyt pres på olieoverfloden.

- Omfanget af overudbud er ikke noget, der reduceres af en voksende efterspørgsel i den nærmeste fremtid. Hvis et nedadgående pres på priserne skal undgås, skal det kommer komme fra produktionsnedskæringer, siger chefanalytiker Ric Spooner fra CMC Markets i Sydney til Bloomberg News.

Fredag morgen ligger prisen på en tønde af den europæiske referenceolie, Brent, i 46,10 dollar mod 46,50 dollar torsdag eftermiddag.

Den amerikanske WTI-olie handles samtidig i 40,85 dollar mod 41,20 dollar torsdag.

På guldmarkedet har onsdagens referat fra det seneste møde i den amerikanske centralbank, Federal Reserve, givet det ældre metal den opbakning, som har manglet i lange tider. En udskudt renteforhøjelse bliver fulgt op af en samtidig stigende uro og bekymring over hele den globale vækst. Og sammen med en svækket amerikansk dollar, sender det guld på himmelflugt.

Fredag morgen koster en troy ounce guld 1163 dollar mod 1148 dollar torsdag og mere end 100 dollar for mindre end to uger siden.

På markedet for industrimetallerne har kobberpriserne indledt et rekyl efter, at priserne bundede under 5000 dollar tidligere på ugen.

Og selv om markedet er presset af overproduktion og vigende efterspørgsel, vurderer investorerne, at træerne ikke vokser ind i himlen, og at prisfaldene var lige i overkanten.

Et ton kobber koster fredag morgen 5093 dollar mod 5015 dollar torsdag eftermiddag.