Uvejret på aktiemarkedet fortsætter

Der er ikke udsigt til, at de sorte skyer over finansmarkederne er på vej væk. Der er så meget usikkerhed og frygt for flere lig i bankboksene, at alle holder vejret frem mod fremlæggelsen af bankernes årsregnskaber.

Der er så meget usikkerhed og frygt for flere lig i bankboksene, at alle holder vejret frem mod fremlæggelsen af bankernes årsregnskaber for 2007, som kommer i løbet af de første måneder næste år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeanne Kornum
Det lyder som om, pladen bare kører rundt i samme rille, men den er god nok: Aktiemarkedet tog endnu et markant dyk i går. Det toneangivende indeks i Danmark, C20, sluttede i minus 2,12 procentpoint og er således hastigt på vej mod samme niveau, som da året begyndte.

Gårsdagens blodrøde tal var endda efterslæb fra sidste uge, hvor overraskende høje inflationstal i USA fik markedets håb om kommende rentenedsættelser til at svinde ind.

»Inflationsforskrækkelsen fra USA fik de amerikanske aktieindeks til at falde markant i fredags, og det har det danske aktiemarked først haft mulighed for at reagere på i dag. Den overraskende høje inflation gør det svært for den amerikanske centralbank at sætte renten yderligere ned. Det har fået aktiemarkederne til at reagere negativt, fordi det vurderes at være den eneste rigtige medicin i forhold til at vende den negative stemning på finansmarkederne,« siger Handelsbankens cheføkonom, Jes Asmussen.

Subprime-lånene
Årsagen til finanskrisen ligger i usikre amerikanske boliglån, der har fået flere amerikanske boligejere til at gå konkurs, fordi de ikke er i stand til at betale de stigende afdrag på boliglånet. De såkaldte subprime-lån er nemlig skruet sådan sammen, at første års afdrag er meget lave for så at stige markant efter nogle år. Det har mange boligejere været uvidende om, og de stigende afdrag er kommet som et chok for den del af befolkningen, der kun lige har haft råd til at betale de lave afdrag.

Når boligejerne ikke kan betale afdrag, og boligen ikke kan sælges, fordi boligmarkedet er kollapset, står pengeinstituttet bag lånet til tab. Grunden til, at regionalbanker så langt væk som i Europa bliver ramt, fordi boligejere i USA ikke kan betale renter og afdrag til tiden, er, at de amerikanske boliglån er blevet pakket ind i nye obligationslån og solgt videre af flere omgange. Derfor har kreditkrisen har spredt sig som en skovbrand, som er meget svær at slukke, fordi ingen ved, hvor det begynder at brænde næste gang.

Udtalt forsigtighed
Selv om ingen danske banker har direkte del i de amerikanske boliglån, er aktiekurserne alligevel raslet ned.

Det skyldes, at store amerikanske investorer har trukket sig helt ud af det finansielle marked. Der er simpelthen for meget usikkerhed forbundet med at investere i finansielle aktier lige nu, lyder vurderingen.

Eftersom de store amerikanske investorer ikke har et indgående kendskab til samtlige markeder, skærer de alle over en kam. Derfor er danske banker også blevet hårdt ramt, selv om de ikke har noget i klemme:

»Hvis du ringer til en amerikansk aktieinvestor i dag og fortæller ham, at danske bankaktier er en god investering lige nu, fordi de har tabt så meget i værdi, vil han sige nej tak. Alene fordi det er en bankaktie. Denne udtalte forsigtighed har ramt danske bank- og forsikringsaktier hårdt,« siger Christian Hede, bankanalytiker i Jyske Bank.

Alle holder vejret
Desværre er der ikke udsigt til, at de sorte skyer over finansmarkederne er på vej væk. Der er så meget usikkerhed og frygt for flere lig i bankboksene, at alle holder vejret frem mod fremlæggelsen af bankernes årsregnskaber for 2007, som kommer i løbet af de første måneder næste år.

I går meldte den amerikanske storbank Citigroup ud, at den sænker sine forventninger til bankaktierne over en bred kam grundet udsigt til yderligere sektorproblemer i 2008. Banken er i øvrigt selv hårdt ramt med milliardtab på op mod 100 milliarder kroner.

»Det ser stadig meget dunkelt ud. Deutsche Banks topdirektør havde ret, da han meget tidligt i forløbet opfordrede samtlige banker til at smide alle kortene på bordet med det samme. Ellers frygtede han, at krisen kunne trække ud og brede sig. Desværre ser det ud til, at ikke alle banker fulgte opfordringen. Derfor bliver det afgørende at se kvartalsregnskaber fra de store finansbanker Goldman Sachs, Morgan Stanley og Bear Stearns senere denne uge. Det vil give en indikation af, om de tabsmeldinger, vi allerede har fået, er rigtige, eller om der er flere lig i skabet,« siger Stig Nymann, aktieanalytiker i Gudme Raaschou Bank.

Penge pumpet ud
For at der ikke skal ske for stor skade på den økonomiske vækst, har verdens førende centralbanker for nylig gennemført en koordineret indsats ved at pumpe i første omgang 200 milliarder kroner ud på de internationale pengemarkeder.

Men aktiemarkedet vil have den amerikanske rente sat yderligere ned:

»Vi venter på at finde ud af, om boligmarkedets kollaps i USA har smittet privatforbruget. Desværre ser det ud til, at det er tilfældet, hvilket kan føre til amerikansk recession. Samtidig har vi ikke fået løst de gordiske knuder på kreditmarkedet. Alt i alt er der stadig for mange ubekendte. Og usikkerhed er noget af det værste på et aktiemarked,« siger Jes Asmussen fra Handelsbanken.