Usynlig magtkamp mellem storbanker ud i lyset

Danske Banks ubestridte position som Danmarks suverænt største finanskoncern er under alvorligt pres ynder finanskrisen. Nordea ånder koncernen i nakken.

Ingen over og ingen ved siden af. Hierakiet i den danske finansverden har de sidste mange år ligget fuldstændigt fast. Øverst i hierakiet var Danske Bank, med mægtige A.P. Møller i baggrunden, solidt placeret som den absolut vigtigste finanskoncern i Danmark. Med placeringen fulgte også en naturlig kanonisering af bankens til enhver tid siddende ordførende direktør - hvad enten han hed Tage Andersen, Knud Sørensen eller Peter Straarup.

Først derefter fulgte de mere almindelige dødelige banker - og deres direktører. Problemet for Danske Bank og Peter Straarup er blot, at verden er af lave, og at den øjeblikkelige finanskrise er godt i gang med at skabe uorden i den ellers så ordnede rangorden. For nok er Danske Bank fortsat Danmarks absolut største finanskoncern, men der er kommet alvorlige revner i facaden.

Ikke brug for hjælpFor mens hovedkonkurrenten Nordea - personificeret af bankdirektør Peter Schütze - stædigt fastholder, at de på ingen måde havde behov for en statsstøttet hjælpepakke for at sikre sig tilstrækkeligt med likviditet, så måtte Danske Bank erkende, at en pakke og dermed lettere adgang til ny likviditet, var meget velkomment.

Samtidig har banken - trods dages tavshed – kæmpet med en række alvorlige problemer på flere af de markeder, hvor banken har købt op de seneste år. Bedre blev det ikke mandag, hvor Danske Bank-aktien fik en regulær øretæve og dykkede med graverende 15,8 pct.– det største enkeltfald i bankens historie.

Problemet for Danske Bank er, at banken har vist sig at være langt mere eksponeret overfor krisens konsekvenser end iagttagerne havde troet. I mange år har Danske Bank, ligesom storaktionæren A.P. Møller - Mærsk, været nærmest hævet over virkeligheden. Men ikke længere.

UdfordringerI dag tumler Danske Bank og topchef Peter Straarup med en hel palet af udfordringer. I Irland, hvor Danske Bank har købt massivt op, kæmper banken med kundeflugt og massive tab, i Finland er overtagelsen af Sampos bank langtfra en succes, i USA kostede krakket i Lehman Brothers banken opmod en halv mia. kr. og i Danmark har ejendomsnedturen været en dyr bet for banken, der samlet havde tab på udlån i årets 3. kvartal på 1,8 mia. kr. - et tab af uhørt størrelse for Danske Bank.

Ordførende direktør, Peter Straarup, nedtoner udlånstabet:

- At vi taber lidt mere end forventet i en ekstraordinær situation som denne, finder jeg kun naturligt, lyder vurderingen fra Peter Straarup.

Mange danskere tror, at finanskrisen kun går ud over små banker i Langbortistan. Men i virkeligheden er også de større danske banker hårdt ramt – de kan ganske enkelt ikke låne penge på det internationale pengemarked, som er sandet helt til.

Vigtig planDanske Banks øverste chef erkender da også, at redningsplanen er vigtig for Danmarks største bank:

- Vi er også blevet pressede af, at det internationale pengemarked er frosset helt fast. Derfor har det været meget vigtigt at få lavet en aftale, som gør det lettere at få adgang til likviditet, siger Peter Straarup.

Omvendt antyder Nordeas øverste chef i Danmark, at redningsplanen ikke ligefrem er udtryk for, at en hed drøm nu går i opfyldelse:

- Vi har ikke bedt om denne ordning, og den er ikke skabt på vores initiativ. Men den har været nødvendig for det danske banksystem, og derfor bakker vi selvfølgelig hundrede procent op om den, siger direktør for Nordea i Danmark, Peter Schütze. Modsat Danske Bank har Nordea ikke de store problemer med at få sig finansieret på de internationale kapitalmarkeder.Professor Per H. Hansen, CBS, er ekspert i finansielle kriser og har et indgående kendskab til Danske Bank og dens forretningshelt tilbage fra krakket i 1922.

Han noterer sig, at Nordea angiveligt har overtaget rollen som den mere forsigtige af de to storbanker, men Per H. Hansen har dog fortsat – som han udtrykker det – »den dybeste respekt« for Danske Banks kreditafdækning. Han vil ikke udelukke yderligere overraskelser i Danske Bank, men han bliver meget overrasket, hvis Danske Bank skulle komme i problemer.