Usikkerhed om Trumps evner sendte Wall Street ned

De amerikanske aktier dykkede markant for anden gang på blot tre dage torsdag, i takt med at bekymringerne over præsident Donald Trumps evne til at gennemføre den lovede dagsorden eskalerede og sendte S&P 500-indekset ud i det største fald på en enkelt dag i tre måneder.

Foto: JIM WATSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De amerikanske aktier dykkede markant for anden gang på blot tre dage torsdag, i takt med at bekymringerne over præsident Donald Trumps evne til at gennemføre den lovede dagsorden eskalerede og sendte S&P 500-indekset ud i det største fald på en enkelt dag i tre måneder.

Og i modsætning til de foregående dage var aktiviteten langt højere end gennemsnittet, hvilket antyder en stærk mistro til, at skattelettelser og deregulering vil materialisere sig.

S&P 500-indekset sluttede med et minus på godt 1,5 pct. til 2430,01. Det tunge Dow Jones-indeks lukkede med et tab på godt 1,2 pct. i 21.750,73, mens Nasdaq-indekset endte dagen med et drop på 1,9 pct. til 6221,91.

Også small-cap-aktierne blev sendt ned. Russell 2000-indekset, der bruges til at måle temperaturen blandt de mindre aktier, lukkede efter et fald på 1,8 pct. under det 200-dages glidende gennemsnit for første gang siden juni 2016.

CBOE-volatilitetsindekset, der er et barometer for Wall Streets nervøsitet, røg i vejret med over 32 pct. til tæt på sidste uges ni måneders toppunkt.

Investorerne syntes ifølge flere strateger at have mistet troen på Trump-regeringens evne til at komme videre med den indenlandske økonomiske dagsorden.

»Der er valgt en republikansk regering, og det burde være godt for markedet og godt for erhvervslivet. Men de får gennemført utroligt lidt. Og vi har set store kursstigninger baseret på forventningerne,« pointerer seniorstrateg Stephen Massocca fra Wedbush Securities i San Francisco over for Reuters.

Samtidig synes svingdøren i Det Hvide Hus at fortsætte i høje omdrejninger, idet der blev spekuleret i den mulige afgang af det nationale økonomiske råds direktør, Gary Cohn.

Fredag morgen er stemningen vendt en anelse til det positive. De amerikanske futures handles med stigninger på 0,1-0,3 pct.

Torsdagens nøgletal kunne ikke hjælpe meget på situationen. Industriproduktionen skuffede med en stigning på 0,2 pct. i juli mod økonomernes estimerede stigningstakt på 0,3 pct., og de ledende indikatorers stigningstakt faldt til 0,3 pct. fra 0,6 pct., hvilket ifølge Bloomberg også var som ventet.

RØDT HELE VEJEN RUNDT

Der var negative fortegn ved samtlige 11 undergrupper i S&P 500-indekset torsdag. Værst gik det teknologiselskaberne, der lukkede med et minus på lige knap 2 pct.

Sektortabet blev ført an af Cisco Systems, der faldt 4 pct. i kølvandet af onsdag aftens sene regnskabsmeddelelse.

Men også Apple, Microsoft, Facebook og Googles moderselskab, Alphabet, lukkede alle med tab på op mod 2 pct.

Også finanspapirerne havde en dårlig dag. Faldende renter i slipstrømmen af referatet fra den amerikanske centralbanks, Federal Reserves, seneste pengepolitiske møde peger i retning af udskydelse af de planlagte renteforhøjelser, og stigende tvivl om den politiske agenda trak bankerne ned med 1,7 pct.

Blandt enkeltaktierne faldt Walmart 1,6 pct. efter en skuffende årsprognose.

Modsat gik det den kinesiske netgigant Alibaba, der steg 2,8 pct., efter at selskabet skød over analytikernes forventninger med hensyn til både indtjening og salg i andet kvartal.