USAs nulrente er snart fortid

Den amerikanske centralbankchef, Janet Yellen, er klar til at lade renten stige. Allerede i juni kan den få et nøk opåd.

Chefen for den amerikanske centralbank Janet Yellen åbner op for at den historisk lave rente i USA snart kan være fortid. Foto: Brendan Smialowski, Scanpix, AFP Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN SMIALOWSKI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når chefen for den amerikanske centralbank Janet Yellen indtager talerstolen, lytter alverdens investorer og økonomer godt efter.

Onsdag aften dansk tid lyttede de særligt efter ét ord: »Patient« (tålmodig).

Hidtil har den amerikanske centralbank, Federal Reserve, beskrevet sig som tålmodig, når det handler om, hvornår renten skal hæves. Foran hele verdenspressen meddelte Janet Yellen, at den formulering nu er fjernet. Ifølge Kim Fæster, senioranalytiker hos Jyske Bank, kan det kun betyde én ting: Renten hæves inden længe.

»Det er et klart signal om, at renten skal opjusteres. Økonomien er stærk og jobtallene viser fremgang. En økonomisk vækst på tre procent passer dårligt med en rente på nul procent,” siger han og hentyder til, at den amerikanske rente har været tæt på nul de seneste seks år.


Selvom mange investorer umiddelbart burde være bekymrede over, at det snart er slut med de lave, favorable renter, skal rentestigningen ikke ses som et dårligt tegn, mener Kim Fæster.

”Det indikerer, at amerikansk økonomi kører i et rigtig pænt tempo. Arbejdsløsheden er lav, og amerikanerne er på rette vej,” siger han.

Nu hvor USAs centralbank ikke længere ser sig selv som tålmodig, er det snarere et spørgsmål, hvornår rentestigningen kommer, end om den kommer.

Kim Fæster forventer, at Federal Reserve vil hæve renten med 0,25 procentpoint i juni, når Janet Yellen igen sætter sig sammen med centralbankens pengepolitiske komité.

På pressemødet ville Yellen ikke give et bud på, hvornår hun hæver renten.

»Bare fordi vi har fjernet ordet ”tålmodig”, betyder det ikke, at vi er utålmodige,« sagde hun.