USAs centralbank leverede mere end investorerne ventede

Foto: MARK WILSON. Formand for Federal Reserve Janet Yellen taler under en pressekonference angående den amerikanske føderalbanks pengepolitik.
Læs mere
Fold sammen

Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, holdt som ventet renten i ro efter det to dages lange pengepolitiske møde i Styrelsesrådet, Federal Open Market Committee (FOMC), der blev afsluttet onsdag aften dansk tid.

Og bankens styrelsesråd besluttede, ligeledes som ventet, at stramme pengepolitikken via en begyndende reduktion af bankens massive beholdning af obligationer, der blev købt i kølvandet på finanskrisen og helt frem 2014.

Slankningen af balancen starter i oktober, og det betyder, at den likviditet, som blev sprøjtet ind i de finansielle markeder under finanskrisen, nu bliver trukket ud igen i en meget langsom takt.

Mødets overraskelse var, at FOMC fastholdt forventningen om at hæve renten yderligere en gang i år, hvilket blev bakket op af ikke færre end 12 af de 16 FOMC-medlemmer, der således venter en renteforhøjelse på et af de to resterende pengepolitiske møder i 2017.

Til gengæld viser udvalgsmedlemmernes renteforventninger, at de nu estimerer færre renteforhøjelser de kommende to år, end det var tilfældet ved junimødet, idet den estimerede langsigtede »neutrale« rente reduceredes fra 3,0 pct. til 2,75 pct.

- Hovedbudskabet fra Fed er, at epoken med ekstremt lempelig pengepolitik lakker mod enden, og at processen med at normalisere pengepolitikken fortsætter i et forsigtigt tempo, noterer cheføkonom Jacob Graven fra Sydbank i en kommentar.

Beslutningen om at begynde at trække likviditet ud kan medføre risiko for, at den generelle medvind, der er genereret på de finansielle markeder kloden rundt af de lempelige programmer i de seneste år, bliver vendt til en generel modvind.

Sydbank ser dog risikoen på kort sigt som lille, da reduktionsbeslutningen var ventet af investorerne, og da det vil ske i et yderst langsomt tempo.

På det efterfølgende pressemøde vurderede centralbankchef Janet Yellen, at den lave inflation synes at være midlertidig, og hun pointerede, at FOMC ville tilpasse pengepolitikken, hvis det var opfattelsen, at årsagerne til den lave inflation var permanente.

/ritzau/FINANS