USAs aktier på højeste niveau i fem år

Håb om gode regnskaber og udsigten til en løsning på krisen om det amerikanske gældsloft løfter stemningen på markedet.

Foto: BRENDAN MCDERMID. De seneste tre uger har der været pæn optimisme på New York Stock Exchange.
Læs mere
Fold sammen

For tredje uge i træk er aktiekurserne på de amerikanske børser steget, og fredag var ingen undtagelse: Dow Jones og S&P 500 indeksene steg knap en halv procent, mens tech-aktierne i Nasdaq indekset stod stille. De to førstnævnte er nu i det højeste niveau siden december 2007.

Det brede S&P-indeks er faktisk fordoblet i værdi siden lavpunktet i 2009, og det er nu ifølge nyhedstjenesten Bloomberg kun fem procent fra det højeste niveau nogensinde - i oktober 2007, inden Lehmann Brothers krakkede, og finanskrisen bredte sig som en steppebrand.

"Markedet bliver drevet af forbedrede økonomiske udsigter og et stigende håb om, at Kongressen vil nå frem til en eller anden fornuftigt løsning," siger direktør Hank Herrmann fra Waddell & Reed Financial Inc. til Bloomberg. Hans firma investerer for i omegnen af 100 milliarder dollar, og han glæder sig over, at de første regnskaber i denne sæson indikerer, at indtjeningen er "relativt konstruktiv" ude i selskaberne.

Ud over de pæne resultater - fredag var det General Electric og Goldman Sachs, der leverede regnskaber lidt bedre end forventet - er det udsigten til en politisk løsning på de akutte problemer med statsfinanserne, der får investorerne til at tro lidt mere på fremtiden.

Ved nytårstide lykkedes det Barack Obama at styre uden om "den finansielle afgrund", mens spørgsmålet om gældsloftet blev sparket til hjørne. Engang i februar eller marts vil USA støde hovedet imod loftet på 16.400 millarder dollar, men fredag fortalte Republikanernes talsmand for Repræsentanternes Hus John Boehner, at der sandsynligvis bliver tale om en forlængelse på tre måneder - og så kan landet køre videre, mens politikernes diskuterer en løsning på lidt længere sigt. Siden 1960 har Kongressen ændret på gældsloftet 79 gange, skriver Bloomberg.

I den kommende uge vil investorerne blandt andet se nysgerrigt efter regnskaber fra to af IT-mastodonterne, nemlig Apple og Google.