USA/Økonomer: Meget dyb recession - behov for flere lempelser

Læs mere
Fold sammen
Den amerikanske arbejdsmarkedsrappot bekræfter en meget dyb recession i den amerikanske økonomi i sidste kvartal 2008. Det noterer Danske Markets chef for makroøkonomi og rentestrategi, Allan von Mehren, i en kommentar.

Allan von Mehren estimere et fald i det amerikanske bruttonationalprodukt (BNP) i omegnen af 4-5 pct. i kvartalet.

- Tallene vil lægge ekstra pres på de amerikanske politikere for at få forhandlet en finanspolitisk pakke på plads hurtigt, og at den skal være meget omfattende, vurderer han og peger samtidig på, at de amerikanske politikere dog ser ud til at have set skriften på væggen med udsigten til en samlet pakke på 775-1000 mia. dollar.

- Recessionen vil også holde Fed til ilden, og fokus vil være på, om der er yderligere tiltag på vej i form af større opkøb i eksempelvis realkreditmarkedet eller markedet for billån, vurderer Allan von Mehren.

Hos Nordea er cheføkonom Helge Pedersen enig.

- Det synes klart, at der må meget mere til i form af yderligere finanspolitiske lempelser. Tilbage står en forsat kvantitativ lempelse af pengepolitikken, lyder det fra cheføkonomen der peger på at det pengepolitiske styringsinstrument - renten - er brugt op med en styringsrente på bare 0,25 pct.

Helge Pedersen hæfter sig ved, at over 1 mio. jobs en forsvundet i bare oktober og november.

- Trenden er endvidere helt klar. Ledigheden kommer til at stige yderligere over de kommende måneder, fastslår han og peger på, at der venter den kommende præsident, Barack Obama, en kæmpe udfordring med at få amerikansk økonomi på fode igen.

Handelsbankens topøkonom Jes Asmussen fastslår, at 2008 blev året, hvor hele 2,6 mio. jobs forsvandet - sidst blev overgået i 1945, hvor neddroslingen af krigsproduktionen efter 2. verdenskrig sate ind.

- Det sætter også den aktuelle krisesituation i den amerikanske økonomi i relief, noterer Jes Asmussen og betegnes situationen som "den værste krise nogensinde oplevet i efterkrigsperioden" og "et meget dystert billede for den amerikanske økonomi".

- Desværre så tror vi ikke at svaghederne på det amerikanske arbejdsmarked er forbi endnu. Virksomhederne er stadig i gang med at tilpasse sig den til den dybe økonomiske afmatning, og der bliver mange steder skåret ind til benet på omkostningssiden, forudser Handelsbankens økonom, der forventer, at ledigheden vil havepilen markant opad igennem 2009 med efterfølgende intensiveret pres på de amerikanske forbrugere.

Men den dystre udsigt har også nogle positive sider.

- Jo værre de økonomiske nøgletal udvikler sig, jo større er sandsynligheden for, at Obamas finanspoltiske pakke hurtigt vil blive vedtaget i det politiske system, samt blive implementeret - hvilket der må siges at være mere end almindeligt behov for, for at forhindre en total nedsmeltning af økonomien, noterer Jes Asmussen.

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )